назад

Ви потрапили під скорочення. На що слід звернути увагу!

skorochennya1    Завдяки роботі мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги жителі віддалених сільських населених пунктів дізнаються більше про захист своїх прав у сфері трудових відносин. 13 вересня 2018 року фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували виїзний прийом громадян у населених пунктах Лукавці та Долішній Шепіт Вижницького району.

 

          Актуальним для жителів даних населених пунктів залишається питання скорочення працівників медичної сфери. Які є особливості звільнення у зв’язку зі змінами у організації виробництва? На що слід звертати увагу працівникам у разі скорочення?  Відповідь на ці запитання дала директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і роз’яснила, як варто діяти у таких ситуаціях.

Жителі Вижницького району дізналися, що  роботодавець зобов’язаний не пізніше, ніж за 3 місяці до скорочення штату повідомити про це профспілку закладу охорони здоров’я. У разі запланованого масового звільнення працівників адміністрація закладу за 2 місяці до цього повинна надати відповідну інформацію до центру зайнятості. Важливо пам’ятати, що про скорочення кожного працівника мають повідомити не пізніше, ніж за 2 місяці до дати звільнення.skorochennya2

          “У день звільнення працівникові зобовязані видати трудову книжку, де підставою для звільнення зазначається пункт 1 статті 40 Кодексу законів про працю. Окрім того, працівник має отримати копію наказу про звільнення. З ним повинні  провести розрахунки. Про нараховані суми, які зобов’язані йому виплатити у зв’язку зі скороченням посади, працівника повідомляють письмово перед виплатою зазначених сум”, — зазначила Людмила Мацюк.

Водночас Надія Досієвич, фахівець  Вижницького місцевого центру, роз’яснила жительці села Лукавці порядок та процедури усиновлення, також розповіла про можливість отримати безоплатну правову допомогу.

Нагадаємо, виїзні консультаційні пункти працюють згідно з графіками:

  • Планом роботи Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • Графіком роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги у населених пунктах (спільно з фахівцями Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області).

Вони відбуваються в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”

 

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел.: (0 3730) 2-31-58, мобільний телефон: 0687422456.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).