назад

ViborchI prava vIyskovosluzhbovtsIv  2Гарантії громадянських прав і свобод військовослужбовців в Україні – це закріплені в Конституції та гарантовані державою можливості, які дозволяють вибирати вид своєї поведінки, користуватися представленими благами для задоволення своїх особистих і суспільних потреб та інтересів особам, які проходять військову службу.

       Військовослужбовці користуються усіма правами і свободами людини та громадянина, гарантіями цих прав і свобод, закріпленими в Конституції України та законах України, з урахуванням особливостей, встановлених іншими законами (стаття 1-2 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей). Ніхто не вправі обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах і свободах, визначених законодавством України (стаття 2 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей).

       Особливістю правого статусу військовослужбовців в Україні є те, що вони користуються конституційними правами і свободами з певними обмеженнями. Саме забезпеченню громадянських прав і свобод військовослужбовців, в тому числі виборчих, був присвячений цільовий семінар, який відбувся в Бердянському прикордонному загоні Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України.ViborchI prava vIyskovosluzhbovtsIv  1

       Заступник директора Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Матвєєва та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Анжеліка Савощенко ознайомили слухачів з діючими обмеженнями для військовослужбовців стосовно членства в будь-яких політичних партіях (ст.5 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»), організації та участі у страйках (ст. 17 Закону України “Про Збройні Сили України”), створення та діяльності організаційних структур політичних партій у військових формуваннях (Конституція України). Звернули увагу на адміністративну відповідальність за здійснення передвиборної агітації (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

ViborchI prava vIyskovosluzhbovtsIv3       Переходячи до питання створення належних умови для максимального залучення всіх категорій військовослужбовців до участі у голосуванні, працівники місцевого центру продемонстрували навчальний ролик про можливість особисто перевірити інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців за допомогою програмного ресурсу “Особистий кабінет виборця” на сайт Державний реєстр виборців за посиланням https://www.drv.gov.ua

       Не залишилися без уваги й питання щодо зміни персональних даних виборця та тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси.

       Після проведеного заходу всі бажаючи мали можливість отримати індивідуальні консультації з правових питань. Серед присутніх поширено інформацію про систему БПД та про проект Міністерства юстиції України «Я маю право!» і розповсюджено тематичні буклети.

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)