назад

Вибори Президента України-2019, що потрібно знати тим, хто голосує вперше?

vib kot 1Що потрібно знати про виборчу кампанію Президента України, як перевірити свої дані у Державному реєстрі виборців, що необхідно робити при виявленні не включення до списку виборців або дані вказані невірно, як голосувати не за місцем реєстрації, про юридичну відповідальність за порушення законодавства про вибори йшлося під час науково – практичного семінару, який провели 05 лютого працівники Подільського місцевого центру для студентів 3 курсу Подільського медичного училища ім. В.О. Жуковського.

На початку заходу представники Центру повідомили, хто має право голосу та про порядок голосування на виборах Президента України.

Продемонструвавши відеоролик “Не голосуй! Або чому варто прийти на вибори?” , фахівці Центру наголосили на важливості участі у виборах кожного громадянина України, і, особливо, молоді.

За допомогою відеоінструкції “Як перевірити себе у списку виборців?”  фахівці на практиці показали, як перевіряються дані у Державному реєстрі виборців.

Звернули увагу, кому в першу чергу необхідно перевірити себе у Реєстрі: це стосується громадян, які досягли повноліття та голосуватимуть вперше, змінювали прізвище, ім’я чи по батькові, змінили зареєстроване місце проживання.

Працівники Центру детально розповіли, як необхідно діяти у разі, якщо виборець виявив, що він не включений до списку виборців на звичайній виборчій дільниці, на спеціальній виборчій дільниці або закордонній виборчій дільниці.

Студенти знайомились з можливістю та порядком зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, якщо виборець – внутрішньо переміщена особа, або перебуває не за місцем реєстрації, або перебуває за межами України. Особлива увага зверталась на термін подачі такого звернення, куди подається заява про тимчасову зміну місця голосування та які необхідні для цього документи.

Студентів, які голосуватимуть вперше, попередили про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства України про вибори. Повідомили, коли розпочинається передвиборча агітація, що повинні містити друковані матеріали передвиборчої агітації. Наголосили на відповідальності за підкуп виборця — одержання виборцем або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій, пов’язаних з реалізацією свого виборчого права або права голосу, а також за здійснення передвиборної агітації шляхом надання неправомірної вигоди.

Наголосили на забороні розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів на пам’ятках архітектури, в місцях, які перешкоджають безпеці дорожнього руху, на приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо.

Студенти і працівники Центру обговорили різні можливі ситуації, пов’язані з виборчими правами громадян та способи їх здійснення та захисту.

vib kot 2

vib kot 1

За правовою допомогою можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а, тел. (04862) -3-07-34, (04862) 3-06-56

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.