назад
19.02.19

Видача дубліката виконавчого листа: консультація фахівця Шишацького бюро правової допомоги

kak poluchit ispolnitelnyj list

До Шишацького бюро правової допомоги звернулася громадянка М. з проханням допомогти скласти заяву про видачу дубліката виконавчого листа. Повідомила, що у 2004 році виконавчий лист було передано до Володарського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, при цьому з листа цього відділу вбачається, що оригінал виконавчого листа на виконання до відділу не надходив. Посилаючись на те, що зазначений виконавчий лист втрачений при пересилці.

Працівники Шишацького бюро правової допомоги роз’яснили громадянці, що вона має право звернутися до суду з заявою про видачу дублікату виконавчого листа. Оскільки громадянка М. має доходи, які не перевищують розміру двох прожиткових мінімумів, працівники Шишацького бюро правової допомоги запропонували їй написати звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За результатами розгляду звернення було уповноважено головного спеціаліста бюро Катерину Малаш. Працівником бюро було зібрано всі необхідні документи для написання заяви про видачу дублікату виконавчого листа та подала її до Путивльського районного суду Сумської області.

Право звернення до суду із заявою про видачу дубліката виконавчого листа передбачено п. 17.4 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України  у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання.

Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

За результатами розгляду заяви Путивльським районним судом Сумської області було видано ухвалу про видачу дублікату виконавчого листа громадянці М.

  Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу з будь-яких правових питань можна отримати у Шишацькому бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: Полтавська область, Шишацький район, смт. Шишаки,   вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).