назад
25.10.19

Виховна година «Юридична відповідальності неповнолітніх» пройшла у ЗОШ № 50 м. Херсон

Навчальний день 17 жовтня для учнів 5-в класу загальноосвітньої школи №50 розпочався з виховної години «Юридична відповідальність неповнолітніх», яку для них провела заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко, відгукнувшись на запрошення керівництва школи.
В ході бесіди з дітьми Олена Іпатенко доступно роз’яснила поняття «юридична відповідальність», які її види, хто відповідає за «погані» вчинки дітей та з якого віку і за які порушення нестимуть відповідальність особисто неповнолітні.

Фахівчиня системи БПД приділила окрему увагу обговоренню з учнями алгоритму дій при спілкуванні з незнайомцями, щоб не стати жертвою злочину, в тому числі торгівлі людьми, а також зупинилася на  актуальному питанні безпечної поведінки в мережі Інтернет, зокрема, соцмережах.

Слід сказати, що дітей дуже зацікавили усі питання, на яких акцентувала Олена Вікторівна, вони уважно слухали, задавали багато питань та наводили приклади з власного життя, розмірковуючи над своєю поведінкою в тих чи інших ситуаціях.

Крім того,  учні зрозуміли, що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає захист, представництво інтересів у суді тощо, складання процесуальних документів. Її надають юристи місцевих центрів або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами – їх послуги оплачує держава.

По завершенню заходу діти отримали буклети «Зупинимо булінг разом», «Твої права – твій надійний захист», а найактивніші учні  – ще й тематичні розмальовки «Юстиція-дітям».Слід сказати, що дітей дуже зацікавили усі питання, на яких акцентувала Олена Вікторівна, вони уважно слухали, задавали багато питань та наводили приклади з власного життя, розмірковуючи над своєю поведінкою в тих чи інших ситуаціях.

Крім того,  учні зрозуміли, що всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає захист, представництво інтересів у суді тощо, складання процесуальних документів. Її надають юристи місцевих центрів або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами – їх послуги оплачує держава.

По завершенню заходу діти отримали буклети «Зупинимо булінг разом», «Твої права – твій надійний захист», а найактивніші учні  – ще й тематичні розмальовки «Юстиція-дітям».

Повідомляємо, що за допомогою та додатковою інформацією з питань захисту прав дитини також можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини 
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації  
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: kherson_ocsssdm@ukr.net

Окрім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

З 2013 року в Україні діє Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, звертатись за безкоштовним телефоном: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного).