назад

В’їзд в Україну з Росії. Законодавчі нововведення, правила, необхідні документи

im578x383-kpvv da-infoЯк вже відомо, починаючи з 2018 року в’їзд громадян Російської Федерації  на територію України здійснюється за новими правилами. Основним нововведенням стало проходження біометричного контролю при перетині росіянами українського кордону


Більш жорсткі вимоги для громадян РФ є наслідком Указу Президента України N 256/2017 щодо введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 10.07.2017 “Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України”.

Дозволені строки для перебування в Україні.

 За діючим законодавством, максимальний термін безвізового перебування в країні для громадян Російської Федерації становить 90 днів протягом 180 з дня першого в’їзду. Іншими словами, три місяці з шести росіяни можуть перебувати в Україні, після закінчення даного строку необхідно залишити країну. Право на повторний в’їзд з’явиться лише через 90 днів.

Підрахунок термінів та контроль за перебуванням здійснюється прикордонниками в пунктах пропуску на державному кордоні. За недотримання часових рамок російським громадянам може бути відмовлено у в’їзді, а за перевищення термінів перебування в Україні передбачений штраф.

Як вже зазначалося – в Україні введений посилений біометричний контроль на кордоні.

Сама процедура перевірки проходить у трьох етапний контроль:

Перший етап передбачає під собою попередню реєстрацію для в’їзду в Україну. Тепер, перед поїздкою необхідно заздалегідь заповнити електронну анкету на сайті Міністерства закордонних справ (МЗС). В ній треба зазначити такі особисті дані, як П.І.Б., дату народження, професію і місце роботи, мету поїздки і населені пункти, які планується відвідати.

Таку анкету для в’їзду до України потрібно заповнити за місяць до поїздки. Винятками є екстрені випадки, наприклад, хвороба або смерть родича.

Другим етапом проходження кордону для в’їзду в Україну є фіксація біометричних даних.

Від початку 2018 року в’їзд і виїзд з України здійснюється за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний чіп. В свою чергу іноземці та особи без громадянства, які не мають біометричних паспортів, зможуть відвідати Україну за звичайними закордонними паспортами. Хоча в цьому випадку, під час проходження прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в контрольних пунктах в’їзду-виїзду у них будуть братися відбитки пальців.

Третім етапом можна вважати реєстрацію за місцем перебування.

На теріторії нашої країни діє вимога для іноземців та осіб без громадянства, які приїжджають з країн міграційного ризику – реєстрація свого місця проживання/перебування на території України. Тобто, росіяни обов’язково повинні зареєструватися в органах влади за місцем знаходження.

Нагадаємо, що до 31.12.2017 р. реєстрація громадян РФ здійснювалась при проходженні прикордонного контролю. Підтвердженням законності знаходження на території України був штамп в паспорті із зазначенням дати в’їзду в країну і додатково звертатися в органи внутрішніх справ для реєстрації місця перебування потреби не було.

 Як і раніше – між Україною і Російською Федерацією діє безвізовий режим. Хоча для перетину українського кордону громадянам РФ необхідно мати закордонний паспорт, оскільки в’їзд на територію України за внутрішніми (російськими) паспортами був скасований ще в 2015 році.

 Документи, що необхідні для в’їзду в Україну.

Обов’язковим для росіян документом для перетину українського кордону є закордонний паспорт з терміном дії, що перекриває час поїздки. Але для в’їзду в Україну додатково можуть знадобитися наступні документи:

– гарантія повернення в Росію (наприклад, квиток у зворотний бік);

– оплачена туристична путівка (ваучер);

– нотаріальне запрошення (про це нижче);

– підтвердження платоспроможності.

Враховуючи ситуацію у країні , в більшості випадків заборона на в’їзд в Україну стосується чоловіків у віці 18-60 років.

У відповідності до діючого законодавства – оформлення запрошень проводиться для тих іноземців, які планують отримувати візу в Україну. Для жителів тих країн, з якими візовий режим не передбачений, видача запрошень не проводиться.

 Одночасно із тим, для підвищення шансів на в’їзд в Україну громадяни Російської Федерації можуть оформити гарантійний лист-запрошення від фізичної особи. У документі зазначаються відомості про особу, що запрошує, дані іноземця, мета відвідування України і фінансові зобов’язання приймаючої сторони. Гарантійний лист-запрошення обов’язково повинен бути завірений українським нотаріусом.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:  

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62 

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48, 

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72 

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 548-09-34, 

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74, 

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63 

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61, 

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78, 

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64, 

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103