назад
02.12.15

Виключне право на представництво в судах: обговорення у колі експертів

2 ubaАсоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» проводить серію заходів на тему «Реформа адвокатури: очікування адвокатів”. У черговому із запланованих круглих столів, що відбувся сьогодні у Києві, взяв участь директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Дискусія, учасниками якої стали Президент АПУ Денис Бугай, головний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Марк Сегал, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Ритіс Йокубаускас, Голова Комітету АПУ з процесуального права, керуючий партнер LCF Анна Огренчук, яка виступила модератором заходу, голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права АПУ Євген Солодко, начальник відділу правового забезпечення Моторного (транспортного) бюро України Олексій Лутак, член ради Відділення АПУ у м. Києві, адвокат VB PARTNERS Микита Нуралін, адвокат Роман Титикало, який координує роботу проекту АПУ «Правова допомога учасникам АТО», та інші представники адвокатського та експертного середовища, стосувалась можливості запровадження виключного права на представництво в судах.

«Ми стоїмо на порозі змін. Найближчим часом ми очікуємо, що рада з питань судової реформи розгляне законопроект, який наразі знаходиться у Парламенті. Тож, невдовзі ми можемо отримати нове бачення реформи адвокатури України. У зв’язку з цим АПУ ініціює широке обговорення, яке пройде у всіх великих містах України», – зазначив на початку обговорення Денис Бугай.

20350

Досвід європейської адвокатури презентував Ритіс Йокубаускас, який зауважив, що в більшості випадків адвокати мають виключне право, але допускається самопредставництво особами, що працюють в державних і приватних установах. Також він зазначив, що «в країнах ЄС малозначимі спори (сімейні, трудові, тощо) є виключенням для монополії і представництво в них можливе третіми особами».

20324

Андрій Вишневський наголосив, що не поділяє думку, що виникає в середині деяких експертних кіл, щодо нібито ризиків, які можуть виникнути перед системою БПД в зв’язку із запропонованими конституційними змінами: «Особисто я вважаю, що законодавчі зміни ставлять нові завдання, виклики перед системою безоплатної правової допомоги та нові можливості для її розвитку».

20351

Він зазначив: «По-перше, суттєво зросте навантаження на систему. Внаслідок змін значна частина з 8 млн. суб’єктів права на БПД звернуться до державних центрів правової допомоги, що потребуватиме значних ресурсів. По-друге, передбачені законопроектом виключення якраз стосуються категорій справ та громадян, яким сьогодні надається БПД не адвокатами, а штатними юристами ста новостворених центрів. Досвід роботи на таких посадах у центрах міг би стати альтернативною роботі помічника адвоката для отримання статусу адвоката».

20345

Голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права АПУ Євген Солодко, старший партнер АО «Солодко і партнери», вказав на необхідність посилення вимог для доступу до професії. «Вже зараз ми бачимо, що велика кількість колишніх прокурорів та представників органів внутрішніх справ йдуть в адвокатуру, використовуючи її як запасний плацдарм для продовження роботи. Вони вже серед нас», – зауважив він. З колегою погодився й адвокат Роман Титикало, який координує роботу проекту АПУ «Правова допомога учасникам АТО». «Наразі відсутні законодавчі механізми перешкоджанню доступу до адвокатури недобросовісних представників суміжних професій. Кваліфікаційні комісії не мають належних важелів впливу», – сказав він.

Підсумовуючи висловлені думки колег, Президент АПУ виділив три ключові аспекти, які варто враховувати під час впровадження реформування сфери: «Першим таким моментом є підтримка роботи системи безоплатної правової допомоги незахищеним верствам населення, яка вже довела свою ефективність. По-друге, в теперішніх реаліях слід не забувати про відтермінованість в часі. І третє – ми маємо спростити доступ в професію для колег, які зараз працюють в сфері. Принаймні на період, поки тривають реформи», — резюмував Денис Бугай.

20334

Переглянути відеозапис круглого столу можна за посиланням

 3 uba

20341

20321

4 uba

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter