назад

Виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях

nevipl pensiya ter TOTДо фахівців центрів з надання безоплатної правової допомоги неодноразово звертаються люди з питанням щодо порядку виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Дане питання роз’ясняє фахівець Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Туровський.

Претендувати на недоотриману пенсію у зв’язку зі смертю пенсіонера можуть члени його сім’ї, які проживали разом з даною особою на день смерті (це можна підтвердити, наприклад, однаковою реєстрацією місця проживання в паспорті), у тому числі непрацездатні члени сім’ї (чоловік/дружина, батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, діти які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років тощо), які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

 

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», сума пенсії, що належала пенсіонерові за весь час і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно.

Для цього зазначені особи повинні звернутися з відповідною заявою до управління ПФУ, де дана особа перебувала на обліку, тобто за місцем перебування пенсійної справи померлого.

Необхідні документи:

  • заява про виплату недоотриманої пенсії померлого пенсіонера;
  • свідоцтво про смерть пенсіонера державного зразка, отримане на підконтрольній території України;
  • документи, які підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);
  • паспорт або довідку уповноважених органів місцевого самоврядування або інший документ, що підтверджує спільне проживання з пенсіонером на день його смерті;
  • документи, що засвідчують перебування на утриманні померлого пенсіонера (у випадку, коли непрацездатні члени сім’ї не проживали спільно з померлим пенсіонером).

Дізнатися юридичні адреси переміщених із тимчасово неконтрольованої території управлінь Пенсійного фонду можна на офіційній веб-сторінці ПФУ в мережі Інтернет.

У тому разі, коли управління не перереєстровані або фактично не переміщені з тимчасово неконтрольованої території, звертатися необхідно до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій і Луганській області відповідно.

У разі звернення кількох членів сім’ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну. Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Інший випадок коли члени сім’ї померлого не проживали разом із ним на момент смерті, тоді необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок.

У разі, якщо громадянин вважає, що орган Пенсійного фонду України прийняв рішення, що суперечить законодавству про пенсійне забезпечення або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, громадянин має право оскаржити таке рішення у органі Пенсійного фонду України вищого рівня.

Скарга на рішення органу, подається громадянином особисто або законним представником відповідно до законодавства або представником, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.

Скарга на рішення управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах, районах у містах, а також об’єднаними управліннями подається відповідно до головних управлінь Пенсійного фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – регіональні органи Пенсійного фонду України), на рішення регіональних органів Пенсійного фонду України – до Пенсійного фонду України та супроводжується документами, що свідчать про прийняття неправильних рішень.

Скарга може бути подана до органу Пенсійного фонду України вищого рівня протягом одного року з моменту прийняття рішення, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення заявника з прийнятим рішенням.

Подання скарги до органу Пенсійного фонду України вищого рівня не позбавляє заявника права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Телефон: (048) 723-19-29, (048) 793 14 20

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.