назад

Виправдувальний вирок у справі про нанесення тілесних ушкоджень – успіх адвоката з Донеччини

hhhhhhЗвичайний конфлікт на побутовому ґрунті привів до обвинувачення громадянина у статті 121 КК України та можливого позбавлення волі від 7 до 10 років

 У грудні 2016 року громадянина України було затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 121 КК України, а саме – умисне тяжке тілесне пошкодження, відповідальність за скоєння якого передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

         Мешканець Слов’янська був обвинувачений у тому, що внаслідок розвитку конфлікту з потерпілим на ґрунті раптово виниклих неприязливих стосунків трапилась сварка, в ході якої він умисно наніс удари кулаком по обличчю потерпілого, потім ще наніс п’ять ударів руків’ям ножа по голові, а після скоєння злочину зник.       

      Для захисту громадянина, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, було видане доручення №005-0017868 від 9 грудня 2016 та призначено адвоката Романа Пікуліна.

         Вислухавши на судовому засіданні усіх свідків, адвокат, послуги якого сплачує держава, прийшов до висновку, що усі пояснення, у тому числі й потерпілого, надані на судовому засіданні, були суперечливими, не співпадали з подіями, які він описував раніше та подіями, які були описані свідками по справі.

     Також, після спілкування з одним із свідків Роман Пікулін дізнався, що співробітники відділу поліції змушували свідка надавати неправдиві пояснення та оговорювати його підзахисного, погрожуючи тим, що направлять його в місця позбавлення волі, що спричинить припинення лікувальної програми від наркозалежності, яка є для нього життєво необхідною.

      Крім того, на фото, зроблених на місці скоєння правопорушення були відсутні будь-які сліди скоєння кримінального правопорушення, а ось у протоколі огляду місця події, складеного наступного дня, вже зафіксовані плями бурого кольору. Питання адвоката, щодо того чому при першому дослідженні місця скоєння злочину співробітниками поліції не були виявлені плями, які були виявлені при повторному огляді та для чого взагалі був потрібен повторний огляд місця подій, залишились без відповіді. Також не зрозуміло, чому органами досудового слідства не проводився слідчий експеримент або відтворення обставин з іншими учасниками подій.

         Таким чином, вислухавши пояснення адвоката системи БПД, дослідивши матеріали кримінального провадження, письмові та інші докази, суд прийшов до висновку, що звинувачення у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень ґрунтується тільки на припущеннях та на суб’єктивній позиції потерпілого, зазначена версія не знайшла свого підтвердження у судовому засіданні.                                                                                                    

За таких обставин Слов’янський міськрайонний суд визнав недоведеність участі підзахисного в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченного ч.1 121 КК України та ухвалив виправдати обвинуваченого у скоєнні тяжкого злочину, покарання за скоєння якого передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.

 

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

 Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62 

 Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695,. 

 Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103