назад

viprob termin 114 листопада 2018 року безробітні особи, які перебувають на обліку в Подільському міськрайонному центрі зайнятості, отримали інформацію щодо умов встановлення випробувального терміну при прийнятті на роботу.

Фахівчиня Подільського місцевого центру Вікторія Карабіненко розповіла, що з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається при укладенні трудового договору, згідно зі ст. 26 КЗпП України, угодою сторін може бути обумовлене випробування.

viprob termin 1

viprob termin 2

Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Працівник своїм підписом підтверджує факт ознайомлення з цим документом. Відсутність відповідної умови у зазначених документах дає підстави вважати, що працівника прийнято на роботу без випробування.

Представниця центру зауважила, що випробування працівнику встановлюється лише при прийнятті на роботу, воно не може бути передбачене як умова до укладення трудового договору. 

У період випробування, відповідно до частини 2 ст. 26 КЗпП, на працівника поширюються всі вимоги і гарантії законодавства про працю, у тому числі й щодо оплати праці.

Вікторія Карабіненко ознайомила присутніх з переліком осіб, для яких відповідно до частини 3 ст. 26 КЗпП випробувальний термін не встановлюється у разі прийняття на роботу. До них відносяться:

  • особи, які не досягли повноліття;
  • молоді робітники після закінчення професійних навчально-виховних закладів ;
  • молоді спеціалісти після закінчення вищих навчальних закладів;
  • особи, звільнені у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;
  • люди з інвалідністю, які направлені на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
  • при прийнятті на роботу в іншу місцевість;
  • при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію;
  • в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

З 12 червня 2016 року зазначений перелік осіб розширено. Випробувальний термін не встановлюється для:

  • осіб, обраних на посаду;
  • переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
  • осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи;
  • вагітних жінок;
  • одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;
  • осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;
  • осіб на тимчасових та сезонних роботах;
  • внутрішньо переміщених осіб.

Не можна встановлювати випробувальний термін при прийняттi на роботу в iншу мiсцевiсть, при переведеннi на iнше пiдприємство, в установу, організацію (далі — підприємство), а також в iнших випадках, передбачених у законодавстві.

Відповідно до ст. 27 КЗпП, строк випробування у разі прийняття на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців, у разі прийняття на роботу робітників — одного місяця. У спеціальному законодавстві може бути передбачено більш тривалий період випробування. Строк початку випробування відлічується з першого дня роботи працівника.

Вікторія Карабіненко зауважила, що протягом випробувального терміну роботодавець повинен прийняти рішення щодо результатів випробування працівника. Відповідно до ч.2 статті 28 КзпП у разі встановлення власником або уповноваженим ним органом невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні.

У разі необхідності провести документальне оформлення звільнення працівника за непроходження випробувального терміну (підготовки наказу про звільнення працівника, а також внесення запису в трудову книжку), необхідно посилатися на п. 11 ст. 40 КЗпП, який з’явився в КЗпП у травні 2016 року після набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийомі на роботу».

У разі відсутності у роботодавця письмових доказів щодо не проходження випробувального терміну, а також порушення ним строків повідомлення, працівник має право оскаржити своє звільнення в судовому порядку. І якщо суд прийме сторону працівника, останній буде поновлено на роботі з виплатою всіх належних компенсацій за незаконне звільнення.

Якщо строк випробування закінчився, а працiвник і далі працює, вiн вважається таким, що витримав випробування. Новий наказ про остаточне прийняття особи, що пройшла випробування, не видається.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.