назад

Вирішення правових проблем «дітей війни»

Ditu niunu  1Порядком погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою (постанова КМУ № 440 в редакції від 18.11.2107) передбачено погашення заборгованості за рішеннями, які видані або ухвалені до 1 січня 2013 року. В першу чергу, даний порядок застосовується при виконанні рішень суду про зобов’язання управління Пенсійного Фонду України здійснити перерахунок пенсії «дітям війни».

       Саме тому, протягом чотирьох місяців громадська приймальня Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги стала для даної категорії громадян опорною точкою вирішення їх проблеми, місцем правової освіти та затишним осередком, де спеціалісти допомагають розібратись в правових нормах та системі примусового виконання рішень судів. Фахівці відділу правової інформації та консультацій місцевого центру занурились в вивчення чергової соціальної проблеми громади та розробили дійовий механізм взаємодії з Бердянським об’єднаним управлінням Пенсійного фондуУкраїни в Запорізькій області та Управлінням державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізький області.

       На жаль, дана категорія осіб, у більшості випадках, не має копій рішення суду, що набрали законної сили. Неодноразові випадки, коли суб’єкт звернення має на руках безліч документів, але визначити виконавчий документ, в розумінні постанови КМУ від 03 вересня 2014 р. № 440, самотужки не може. І це є цілком зрозумілим: «діти війни» – громадяни у віці 70 років та більше!

      Ditu niunu  2 В рамках розробленої програми допомоги пенсіонерам, які мають статус «діти війни», протягом чотирьох місяців працівники місцевого центру допомагають вищезазначеній категорії осіб отримати копію рішення суду, сформувати відповідний пакет документів та, навіть, підписати конверт.

       За результатами виконаної роботи працівниками відділу правової інформації та консультацій Бердянського місцевого центру складено 293 заяви про здійснення нарахування підвищення пенсії та проведення відповідних виплат.

       Начебто, чергову спільну правову потребу громадян м. Бердянська та Бердянського району було вирішено, але працівники місцевого центру зітнулись з супутньою проблемою, пов’язаною з описками в рішеннях суду. Зрозуміло, що такі рішення суду не можуть вважатись виконавчим документом та повертаються стягувачу без виконання. Важко уявити розгубленість пенсіонера, який неодноразово звертався до суду, отримав очікувану копію рішення суду, надіслав відповідні документи в виконавчу службу, але отримати відповідні виплати не може!?

         Враховуючи соціальну напругу щодо зазначеного питання та обуреність пенсіонерів, які мають статус «діти війни», працівники відділу правової інформації та консультацій на даний час складають заяви про виправлення описок в судових рішеннях. Таким чином, суб’єктам звернення не потрібно додатково надавати документи на підтвердження права на безоплатну вторинну правову допомогу, зустрічатись з адвокатом та чекати складання відповідної заяви до суду. Працівниками відділу правової інформації та консультацій дані заяви складаються відразу при зверненні клієнта або протягом п’яти днів, передбачених для надання первинної правової допомоги. Станом на 22.02.2018 року складено 56 таких заяв.
Ditu niunu 3

       Метою даної статті є бажання довести, що не буває безвихідних ситуацій. В прагненні надати своєчасну та якісну правову допомогу залишається поза сумнівом, що кризовим категоріям, людям із невисокими доходами, така допомога потрібна. Бо її завдання — створити рівні можливості для доступу осіб до правосуддя

       Отже колектив Бердянського місцевого центру з надання БВПД в котрий раз довів, що професійно та уважно ставиться до кожного клієнта. Проблеми суб’єктів звернення вирішуються швидко, ефективно та з мінімальною затратою часу самого клієнта.

         Команда Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги не зупиняється на досягнутому і завжди буде вдосконалюватися та стояти на боці закону. Вам не доведеться залишитись зі своєю проблемою на одинці поки існує система безоплатної правової допомоги!

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua.
  • Філіал Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. 4-45-35, 
  • Гуляйпільське бюро правової допомоги – м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103,   тел.: (06145) 4-25-14, huliaipilske@legalaid.zp.ua
  • Пологівське бюро правової допомоги – м. Пологи, пров. Некрасова, 2, тел.: (06165) 2-21-25, polohivske@legalaid.zp.ua
  • Приморське бюро правової допомоги – м. Приморськ, вул. Центральна, 38, тел.: (06123) 7-45-14, prymorske@legalaid.zp.ua
  • Більмацьке бюро правової допомоги – смт Більмак, вул. Запорізька, 28-а, тел.: (06147) 2-20-74, ilmakske@legalaid.zp.ua 
  • Чернігівське бюро правової допомоги – смт Чернігівка, вул. Соборна, 448, тел.: (06140) 9-11-97, chernihivske@legalaid.zp.ua

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)