назад

Вирішення спорів в режимі онлайн – сучасні технології на захисті прав людини

219 та 20 вересня 2017 року у м. Києві відбулася дводенна конференція на тему «Вирішення спорів в режимі онлайн – покращення доступу до правосуддя в Україні», організована Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя». Її учасниками стали представники адвокатури, суддівського корпусу, державних органів та неурядових організацій в Україні, міжнародних організацій-донорів, які здійснюють діяльність у сфері верховенства права в Україні, а також – вітчизняні та зарубіжні експерти у сфері впровадження програм онлайн врегулювання спорів (зокрема, зі США, Канади та країн Європи). Були запрошені й представники системи надання безоплатної правової допомоги в Україні – керівники та фахівці Координаційного, регіональних та місцевих центрів з надання БВПД. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області був представлений директором Мариною Єлисєєвою.

Мета заходу полягала у тому, щоб ознайомити усіх учасників з можливостями онлайн врегулювання спорів як засобу, що сприяє їх швидкому вирішенню, зменшенню завантаженості на суддів та підвищенню задоволеності сторін спору результатами вирішення таких спорів. Також було необхідно обговорити оптимальні варіанти запровадження онлайн врегулювання спорів в Україні та потенційних перешкод, які можуть це ускладнити, виробити рекомендації щодо планування подальших кроків з поширення практики онлайн врегулювання спорів в Україні.

4

Виступаючи зі вступним словом, керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон та директор Офісу з питань демократії та врядування USAID Томас Уайт наголосили на актуальності тематики заходу та висловили сподівання, що результатом роботи конференції стане напрацювання рекомендацій щодо розвитку онлайн врегулювання спорів в Україні.

5

Під час заходу учасники ознайомились з історією розвитку онлайн врегулювання спорів, його перевагами, обмеженнями та кращими практиками застосування. Було висвітлено питання практичного застосування онлайн врегулювання спорів на представлено відповідні кейси міжнародного досвіду (наприклад, у Нідерландах, Великобританії, Франції та Канаді).

Також учасникам демонстрували роботу системи онлайн врегулювання спорів, під час якої була можливість побачити справу з позиції кожної зі сторін, дізнатися, як система здійснює аналіз фактичних обставин справи, задає питання та які рішення вона пропонує обом сторонам.

1

На завершення конференції учасники розділилися на тематичні робочі групи з низки сфер цивільного, господарського та адміністративного права, покликані узагальнити міжнародний досвід, з яким вони ознайомилися, та знайти шляхи імплементації найкращих практик в українських реаліях. Результатами групової роботи стало декілька концепцій онлайн-платформ, що спрощують медіацію та підготовку процесуальних документів, а також аналіз можливих викликів та переваг запровадження повноцінної системи вирішення спорів у режимі онлайн в Україні.

 

10 7 8 9
12 13 15
11 16 18 14
19 20

 

3

6