назад
22.03.19

Виїзне консультування жителів Канівського району

З метою забезпечення реалізації права громадян на доступну безоплатну правову допомогу, посилення правової спроможності громад та вирішення проблемних питань, відповідно до графіка роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги, 21 березня 2019 року заступником начальника  відділу «Канівське бюро правової допомоги» Оленою Васильченко спільно з завідувачем Канівської державної нотаріальної контори,  начальниками Канівського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану, Канівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби проведено виїзний прийом громадян у Литвинецькій сільській раді об’єднаної територіальної громади.

   До мобільної точки доступу звернулося 5 жителів територіальної громади.  Громадянам були наданні вичерпні консультації, що стосувалися цивільного, спадкового та земельного права. 

    Одне з питань стосувалося порядку отримання свідоцтва про право на спадщину.  Було роз’яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцеві, який прийняв спадщину. Загальний термін на прийняття спадщини встановлено відповідно до вимог ст. 1270 Цивільного кодексу України у 6 місяців і розпочинається з дня відкриття спадщини. Після закінчення цього терміну у спадкоємця виникає право на отримання свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно згідно ст.1298 Цивільного кодексу України видається після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини

   Для отримання свідоцтва про право на спадщину спадкоємець зобов’язаний особисто подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини або надіслати її поштою, попередньо засвідчивши справжність підпису на заяві в нотаріальному порядку.

   На підставі поданої заяви в нотаріуса заводиться спадкова справа, де містяться необхідні документи, що підтверджують наявність юридичних фактів на видачу свідоцтва про право на спадщину.        

   Жителів громади також цікавили питання щодо встановлення права власності на будинок, порядок оформлення земельної ділянки, встановлення факту правовстановлюючого документу, порядок складення заповіту.

   Громадянам надано інформаційні буклети щодо отримання безоплатної правової допомоги та інформаційної кампанії «Я маю право голосу», а також наголошено, що за отриманням консультації та захистом своїх прав вони можуть звернутися до Канівського бюро з надання безоплатної правової допомоги за адресою:м. Канів, вул. Шевченка, 6.