назад
19.05.16

Виїзний прийом для людей з вадами слуху у Лебедині

160519 13Фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують акцентувати свою увагу на незахищених верствах  населення та 18 травня здійснили виїзний прийом-консультацію у  Лебединський  УТОГ.

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Микола Кравченко,  його заступник Людмила Корабельська та головний спеціаліст відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Марина Лапоног зустрілися з людьми, які мають вади слуху.

Микола Кравченко розповів присутнім про роботу Охтирського місцевого центру з надання БВПД, звернув увагу на переваги безоплатної вторинної правової допомоги, категорій громадян, які мають право на таку допомогу. Згадав про бюро, яке буде відкрито вже 1 вересня у Лебедині.  

Присутні члени Лебединського товариства УТОГ поставили питання, які їх хвилювали.

Наприклад, одну з клієнток цікавило питання оформлення пенсії по втраті годувальника. Зі слів жінки: «Я  інвалід  III групи, проживала з матір’ю, яка вже померла. Чи можу я оформити пенсію по втраті годувальника?» У ході спілкування Микола Кравченко з’ясував, що мати за життя не була працевлаштована. Тому порадив звернутися до пенсійного фонду задля отримання вмотивованої, розгорнутої письмової відповіді. Адже має значення чи особа взагалі не має трудового стажу, чи втрачена трудова книжка з такими відомостями.

160519 14

Інша громадянка попросила пояснити чи можуть стягуватися аліменти з пенсії. Людмила Корабельська відповіла: «При визначенні розміру аліментів судом враховується не тільки заробітна плата платника аліментів, але й інші види доходів, перелік яких наведений у постанові КМУ від 26 лютого 1993 р. №146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб». Серед таких доходів є і пенсія».

Чоловік поцікавився: «Маю я право оформити чотири паї матері?». Микола Кравченко пояснив, що така можливість закріплена на законодавчому рівні, головне не прострочити 6 місяців вступу у спадщину.

 Під час спілкування з особами, які мають вади слуху переклад здійснювала та допомагала встановлювати контакт голова Лебединського товариства УТОГ – Лідія Попова.