назад

ВИЗНАННЯ НЕПРАВОМІРНИХ ДІЙ ОРГАНІВ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ ТА ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ВЧИНИТИ ДІЇ ЩОДО ПЕРЕРАХУНКУ РОЗМІРУ ПЕНСІЇ

    На сьогодні набирає обертів позитивна судова практика за позовами осіб, які безпосередньо приймали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, у справах щодо визнання неправомірних дій органів Пенсійного фонду та зобов’язання вчинити дії щодо перерахунку розміру пенсії.
    Велика кількість звернень громадян до Білоцерківського місцевого центру з надання БВПД саме з даного порушенння прав та інтересів осіб, які приймали участь у ліквідації наслідків ЧАЕС.
    Так, наприклад, у червні 2017 року до Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка К, яка повідомила, що вона є постраждалою внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції 1 категорії, інвалідом війни 3-ї групи довічно в зв’язку із захворюванням, пов’язаним з роботами по ліквідації аварії на ЧАЕС та отримує пенсійне забезпечення у Білоцерківському об’єднаному управлінні ПФУ в Київській області.

    16.06.2016 року громадянка К. звернулася до Білоцерківського ОУ ПФУ з заявою та додатками про перерахунок пенсії по інвалідності в розмірі фактичних збитків, але згідно наданої відповіді їй було відмовлено в задоволенні заяви про проведення перерахунку пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за виконання робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в травні 1986 року.
    У зв’язку з відмовою в проведенні перерахунку громадянка К бажала звернутися до суду із позовом про визнання рішення протиправним.
Громадянці К. Білоцерківським місцевим центром з надання БВПД було видано доручення на ім’я головного спеціаліста відділу представництва Ліщук І.В.
    Фахівцем було складено відповідний адміністративний позов та передано його до Білоцерківського міськрайонного суду.
    В ході судового розгляду було встановлено, що основною причиною відмови в здійсненні перерахунку є нібито ненадання первинних документів, що підтверджують нарахування та виплату заробітної плати за роботи на ЧАЕС. Таким чином, надані громадянкою К копії відомостей про нарахування та виплату заробітної плати та витяги з наказів про здійснення доплати за роботи на ЧАЕС первинними документами ПФУ не вважав, адже дану доплату було здійснено в 1991 році.
    У зв’язку з отриманням 18.09.2017 — належним чином оформленої відповіді ПФУ про відмову в проведенні перерахунку позовні вимоги було уточнено.
    В суді було доведено, що надані громадянкою К. документи вважаються первинними та суми виплат, зазначені в цих документах, підлягають до врахування при здійсненні перерахунку пенсії в розмірі фактично завданих збитків.
    12.10.2017 року Білоцерківським міськрайонним судом було постановлено:
    Визнати протиправним рішення Білоцерківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області від 18 вересня 2017 року про відмову громадянці К у проведенні перерахунку пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку, отриманого за виконання робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у травні 1986 року, згідно наданої довідки та відомостей про заробітну плату за вересень 1991 року про нарахування доплати.
    Зобов’язати Білоцерківське об’єднане управління Пенсійного фонду України Київської області провести громадянці К. перерахунок пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку, отриманого за виконання робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в травні 1986 року, згідно наданої довідки та відомостей про заробітну плату за вересень 1991 року про нарахування доплати з дня звернення із заявою про перерахунок з 16 червня 2016 року.
    Завдяки наполегливій праці фахівця Центру нагальне і болюче питання клієнта було задоволене та вирішене.