назад

Визнання особи недієздатною: підстави та порядок

суд2     За яких підстав особу може бути визнано недієздатною? Хто може звертатися із заявою про визнання особи недієздатною, та хто може стати опікуном такої особи? Відповіді на ці питання і приклад вирішення справи з практики адвоката Петра Довгаля, який співпрацює з Хмельницьким місцевим центром з надання БВПД, — читайте у матеріалі.

     Відповідно до ч. 2 ст. 237 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК) заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом. Перелік цих осіб є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

     Водночас, відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 р. № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», якщо під час розгляду справи буде встановлено, що заяву подано неправомочною особою, суд повинен, не закриваючи провадження у справі, обговорити питання про заміну неналежного заявника належним, зважаючи на вимоги ст. 105 ЦПК.

     При визначенні поняття «члени сім’ї» повинна враховуватися норма, що міститься у ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України, відповідно до якої сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

     До членів сім’ї та близьких родичів за аналогією ст. 52 ЦПК України слід віднести: чоловіка, дружину, батька, матір, вітчима, мачуху, сина дочку, пасинка, падчерку, брата, сестру, діда, бабу, внука, внучку, усиновлювача чи усиновлюваного, опікуна чи піклувальника, членів сім’ї чи близьких родичів цих осіб.

     Відповідно до ст. 236 ЦПК України заява подається за місцем проживання особи, щодо якої заявник звертається до суду, а якщо вона перебуває на лікуванні у психіатричному закладі – за місцем розташування цього закладу. В разі перебування/проживання поза межами України – підсудність вирішується ухвалою судді Верховного Суду України (ч. 2 ст. 236 ЦПК України).

     Підставами для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи визнаються:

а) наявність у особи психічного розладу, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними;

б) зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, якщо фізична особа цими діями ставить себе чи свою сім’ю, інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище (ст. 36 ЦК України).

     Справи про визнання особи недієздатною нерідко доводиться вирішувати адвокатам, що співпрацюють з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, до Хмельницького місцевого центру звернулася жінка з проханням надати адвоката для розгляду справи щодо визнання недієздатною її матері та призначення їй опікуна. Опікуном мала намір стати сама заявниця.

     Для складання процесуальних документів та представництва інтересів клієнтки в суді призначили адвоката Петра Довгаля. Він підготував заяву про визнання особи недієздатною та призначення її опікуном заявниці й звернувся з цією заявою до Деражнянського районного суду Хмельницької області.

     В обґрунтування позовних вимог адвокат зазначив, що мати заявниці страждає хронічним психічним захворюванням, внаслідок чого потребує відповідного медичного догляду та лікування, а також постійного стороннього догляду. Донька доглядає за хворою, а тому просить призначити її опікуном над матір’ю.

     Судом із наявної в матеріалах справи медичної документації встановлено, що особа протягом багатьох років хворіє на ішемічну хворобу серця, гіпертонічну хворобу, в 2011 та 2013 роках перенесла гострі порушення мозкового кровообігу та перебувала в комі. Довідкою до акта огляду медико-санітарної експертної комісії від 17 лютого 2012 року підтверджується, що особа визнана інвалідом першої групи довічно та потребує стороннього догляду. Крім того, згідно з консультаційним висновком лікаря-психіатра від 16 вересня 2016 року в особи діагностували вторинну органічну деменцію (синдром стійкого порушення когнітивних функцій в результаті органічного ураження мозку), а у висновку первинної стаціонарної судово-психіатричної експертизи від 16 листопада 2016 року йдеться про те, що особа виявляє судинну деменцію, що позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

     Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного кодексу України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. У разі визнання особи недієздатною суд встановлює опіку над нею і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч.1 ст. 60 Цивільного кодексу України).

     До того ж у поданні місцевої ради, що є додатком до рішення виконкому місцевої ради, де мешкає клієнтка, зазначено, що заявницю слід призначити опікуном над матір’ю.

     Зважаючи на зібрані докази та наведені аргументи, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог заяви. Таким чином, керуючись ст.ст. 209, 212-215, 228, 240, 241 ЦПК України, ст.ст. 39, 60 ЦК України, Деражнянський районний суд постановив заяву задовольнити — визнати особу недієздатною, встановивши над нею опіку та призначити опікуном заявника.

*   *   *

Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Хмельницький, вул. Соборна, 75, 2 поверх, тел. (0382) 65-77-88)

Віньковецьке бюро правової допомоги, смт Віньківці, вул. Котляревського, 29, тел. (03846) 2-15-51, 2-15-52.

Волочиське бюро правової допомоги — м. Волочиськ, вул. Лисенка, 8а, тел. (03845) 4-02-80, 4-02-82.

Городоцьке бюро правової допомоги — м. Городок, вул. Грушевського, 49, тел. (03851) 3-06-63, 3-09-21.

Деражнянське бюро правової допомоги — м. Деражня, пров. Новий, 3, тел. (03856) 3-03-14, 3-02-64.

Летичівське бюро правової допомоги — смт Летичів, вул. Юрія Савіцького, 14/1, тел. (03857) 2-01-71, 2-01-72.

Старосинявське бюро правової допомоги — смт Стара Синява, вул. Грушевського, 19, тел. (03850) 2-05-82, 2-05-84.

Ярмолинецьке бюро правової допомоги — смт Ярмолинці, площа 600-річчя Ярмолинець, 1, тел. (03853) 2-13-64, 2-13-66.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.