назад
03.08.17

ВИЗНАННЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА СПАДКОВЕ МАЙНО

    Питання визнання права власності на спадкове майно за рішенням суду є одним з найбільш поширених способів захисту майнових прав спадкоємців.
    Так, до Центру звернулась гр. Л, яка бажала звернутися до суду для визнання права власності на спадкове майно. 30 грудня 2015 року померла мати гр. Л, що підтверджено свідоцтвом про її смерть. За свого життя заповіт не складала. Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина за законом , зокрема , на  житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

    Спадкодавець за свого життя  державну  реєстрацію права власності на житловий будинок  в установленому порядку не здійснила. Належність спадкового будинку саме матері гр. Л стверджується записом у по господарській книзі № 6. Позивач вчасно звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та частково прийняла спадкове майно, на що вказує досліджена судом спадкова справа. Однак, повністю оформити прийняття спадкового майна позивачем не має можливості через наведені вище перешкоди. Матеріали справи вказують, що позивач є донькою спадкодавця та згідно до ст.1261 ЦК України вона має право на спадкування за законом, як спадкоємець першої черги. Інших спадкоємців, як за законом так і за заповітом не встановлено.
    Центром прийнято рішення про надання БВПД та видано доручення головному спеціалісту відділу представництва, Ліщук І.В.. Головним спеціалістом було складено позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно. Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах , що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом. У відповідності до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.
    Позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно судом було задоволено, інтереси клієнта відстояні.