назад
18.11.18

Визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за заповітом

739158На сьогоднішній день, досить поширеною є ситуація, коли після смерті родичів спадкоємці вирішують оформити спадкове майно, однак нотаріус відмовляє у зв’язку з відсутністю документу, що посвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку.

Що ж робити в такому випадку?

Детальніше про це наддасть роз’яснення начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Приходько.

Для прикладу зазначимо, до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт з питанням про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Клієнт належав до категорії малозабезпечених осіб, яка підтверджується довідками з центру зайнятості, Пенсійного фонду України та відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

У випадку втрати або відсутності оригіналів документів на право власності за спадкодавцем, необхідно:
– по-перше, звернутись до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини протягом шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця;
– по-друге, отримати у нотаріуса постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дії у зв’язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів;
– по-третє, звернутись до суду із позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування та отримати судове рішення, яке набрало законної сили
– по-четверте, з судовим рішенням звернутись до органів державної реєстрації або до нотаріуса для реєстрації прав на спадкове майно.

Чернігівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги по даній справі було видано доручення адвокату Роману Єрашову для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Останній підготував позовну заяву до суду та взяв участь у судовому засіданні по справі.

Заявлені вимоги позивач обґрунтував тим, що після смерті матері відкрилась спадщина на земельну ділянку, яка розташована на території Чернігівського району Чернігівської області. Спадкоємець за заповітом після смерті матері та у встановленому законом порядку звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. У зв’язку з тим, що оригінал правовстановлюючих документів на земельну ділянку було втрачено, клієнт не міг прийняти спадщину та отримати свідоцтва про право на спадщину за заповітом на зазначені ділянки, у зв’язку з чим був позбавлений можливості розпоряджатися своїм майном у відповідності до чинного законодавства.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір», позивачу за подання вказаної позовної заяви потрібно сплатити судовий збір – 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

Підстави звернення до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування визначені Цивільним та Земельним кодексами України.

Згідно статті 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно статті 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності до п.п. 4.12, 4.15,4.18 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 р. за № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595 свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Згідно п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Частиною першою пунктом г) статті 81 Земельного кодексу України визначено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод (стаття 131 Земельного кодексу України).

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей (частина друга статті 158 Земельного кодексу України).

Згідно статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Чернігівський районний суд Чернігівської області вирішив позовні вимоги позивача задовольнити. Визнати за позивачем, право власності на земельну ділянку, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Чернігівського району Чернігівської області, в порядку спадкування за заповітом після померлої матері позивача.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68. Також, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб нині діє загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», на виконання якого ми готові почути і допомогти кожному.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.