назад
18.07.18

Взаємодія БПД з службами, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству

13 липня 2018 року  у приміщені Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) відбулася зустріч-нарада на тему: «Зупинимо домашнє насильство разом!». У заході взяли участь фахівці міських та районних служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору у справах молоді та спорту, Золотоніської міськрайонної філії Черкаського обласного центру зайнятості, інспектор ювенальної превенції сектору превенції Золотоніського відділу поліції. Цей захід проведено з метою забезпечення надання безоплатної правової допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та налагодження тісної співпраці.

Домашнє насильство є однією з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Негативні наслідки домашнього насильства породжують низку соціальних проблем серед яких злочинність, дитяча безпритульність. Жертвами насильства можуть бути люди будь-якого віку, статі, рівня освіти та соціального статусу.

Під час наради присутні розглянули Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (далі – Закон), обговорили випадки насильства у сім’ї, що були зафіксовані за поданням служб, заявами та повідомленнями громадян на  Золотоніщині.

                                                                             

Інспектор ювенальної превенції сектору превенції Золотоніського відділу поліції Олександр Гуліч у своєму виступі наголосив, що під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь. Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні (наречені, подружжя, колишнє подружжя, мати, батько, діти, їх батьки, брати, сестри, нерідні батьки, опікуни, піклувальники, їхні діти, прийомні діти, діти-вихованці, інші родичі до двоюрідного ступеню зв’язку, особи, які спільно проживали або проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, їх діти та батьки, будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки.

                                                                    

Відтепер Закон передбачає створення притулків для жертв домашнього насильства, де вони зможуть жити, отримувати необхідну юридичну, медичну і психологічну допомогу, якщо їхнє життя і здоров’я знаходиться під загрозою і вони не можуть повернутися додому.

                                                                          

Фахівець місцевого центру Тетяна Жалобна ознайомила присутніх зі змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, розширення доступу до безоплатної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті.

«Постраждалі мають право одразу або в подальшому звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. До того ж постраждалі мають право користуватися безоплатними послугами адвокатів Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а за подання таких заяв до суду – судовий збір не сплачується. Потерпіла особа може вимагати від кривдника компенсації: її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає з метою уникнення домашнього насильства, періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника», – звернула увагу присутніх юрист місцевого центру.

Присутніх поінформовано, що протидія домашньому насильству це новий напрямок проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!»  і зараз проводиться масштабна інформаційна компанія, яка має охопити найвіддаленіші населені пункти по всій Україні, щодо інформування населення про положення вищезазначеного закону.

Наприкінці присутні наголосили на необхідності налагодження взаємодії з усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а саме:

– взаємне інформування про виявлені факти домашнього насильства у випадках, передбачених  Законом, з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом;

– реагування на випадки домашнього насильства відповідно до компетенції та з урахуванням оцінки ризиків, що загрожують постраждалій особі;

– організацію здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству відповідно до компетенції, обмін досвідом;

– забезпечення надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі  загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб.

Нагадаємо, реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна у Золотоніському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться  за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1, офіс 17 (приміщення Управління статистики).

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.