назад

vzaiemodiia proty nasyllia4Чи замислювались ви коли-небудь, чому чимало жінок відчувають себе самотніми у власних родинах? Чому так нелегко дістаються їм почуття впевненості, самоповаги та радості? Нерідко причина полягає у домашньому насильстві, від якого потерпають тисячі жінок.

       За оцінками дослідження Фонду народонаселення ООН в Україні, ця цифра сягає понад 1,8 млн щорічно. У 2016 році Національна поліція зареєструвала близько 120 000 звернень за фактами насильства в сім’ї. А на цілодобову Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації у 2016 році надійшло 39 700 дзвінків. З них 27 697 дзвінків були від жінок різного віку, які скаржилися на те, що вони стали жертвами домашнього насильства.

       І така ситуація не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах. За оцінками громадських організацій, кожна друга жінка у світі потерпає від одного з видів насильства. Саме такі данні озвучила на початку червня 2017 року президент Громадської організації “Ла Страда-Україна” Катерина Левченко.

       18 липня поточного року у м. Бердянськ, пройшов тренінг для робочої групи з питань подолання домашнього та ґендерно – обумовленого насильства, яка була створена в рамках проекту “Своретння системи комплексної соціально – психологічної підтримки сім’ям та особам, які постраждали від домашнього та гендерно – зумовленого насильства”.

       Реалізація зазначеного проекту стала можливою завдяки участі міжнародних організацій: Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine , GIZ Німецьке товариство міжнародного співробітництва в Україні та Української фундації громадського здоров’я, Запорізької обласної громадської організації “Об’єднання  психологів и психоаналітиків “ВЗАЄМОДІЯ”.vzaiemodiia proty nasyllia 1

       В рамках проекту була створена Міжвідомча робоча група з питань протидії домашньому насильству за ознакою, до складу якої увійшли: представники Національної поліції, патрульної поліції, органи соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, служби у справах дітей, представники громадських організацій, які в своїй професійній діяльності стикаються з кризовими ситуаціями, що виникають в результаті скоєння насильства та працюють у сфері протидії домашньому насильству. Досить приємно, що до складу робочої групи увійшов й керівник Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Сухомлин, як представник системи безоплатної правової допомоги.

Серед основних завдань, що ставлять перед собою учасники Міжвідомчої робочої групи є:

  • розроблення та розгляд пропозицій щодо підвищення ефективності протидії та подолання домашньому насильству та насильству за ознакою статі усіма суб’єктами реагування;
  • обговорення окремих складних випадків домашнього насильства, з метою загальної та ефективної координації роботи суб’єктів реагування;
  • забезпечення ефективної роботи з сім’ями, в яких вчиняється насильство, надання необхідної допомоги особам, які постраждали від різних видів насильства та інші важливі питання.

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, (095) 020-99-18, (096) 007-99-09,

ел.пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua, скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).