назад

Вже скоро на Чернігівщині з’явиться перша «Сусідська варта»

DSC 037424 квітня 2018 року начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Вероніка Рибак взяла учать у робочій зустрічі «Сусідська варта».
Основним напрямом даної ініціативи є впровадження програми «Сусідська варта», яка вже працює в різних містах України.

«Сусідська варта» – це програма, покликана вдосконалити взаємодію з містянами, заради підвищення їхньої безпеки. Вона складається з трьох пріоритетів: безпека житла, співпраця з поліцією, турбота про територію (благоустрій).

«Сусідська варта» спрямована на підвищення правосвідомості громадян та довіри до поліції, зменшення рівня правопорушень, залучення мешканців міста до співпраці з поліцейськими шляхом своєчасного інформування про вживання алкогольних напоїв, підозрілих осіб чи транспорту, запобігання квартирним крадіжкам, порушення благоустрою тощо.DSC 0322

Зустріч розпочав заступник Чернігівського міського голови Сергій Фесенко. Він зазначив, що 30 листопада 2016 року рішенням Чернігівської міської ради був створений комунальний заклад «Муніципальна варта». Сергій Фесенко підкреслив, що до завдань комунального закладу входить здійснення контролю за благоустроєм в місті та здійснення заходів щодо припинення адміністративних правопорушень. Також, він зазначив, що міська влада готова до співпраці в створенні «Сусідської варти».

Катерина Данькова, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини та Інна Пасека, інспектор із зв‘язків з громадськістю Управління патрульної поліції м.Чернігова презентували присутнім проект «Сусідська варта».

Так, Інна Пасека розповіла про участь поліції в роботі «Сусідської варти», а саме в яких випадках можливе оперативне реагування та постійна співпраця з поліцією (не оперативне реагування). Вона підкреслила, що громада є основним ініціатором створення громадського порядку у вигляді «Сусідської варти».

В свою чергу Катерина Данькова розповіла присутнім про досвід реалізації таких проектів у інших містах України, а саме: Вінниці, Борисполі, Кременчуку, Херсоні, Чернівцях, Луцьку, Хмельницькому, Рівному.

«Завдяки пильності сусідських вартових та спільним скоординованим діям патрульних і мешканців будинку в Рівному вдалося по гарячих слідах затримати групу осіб, які здійснювали квартирні крадіжки. Тож, створення «Сусідської варти» – це важливий крок у забезпечені громадського порядку», – підкреслила керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.
В рамках зустрічі присутні обговорили основні проблеми з якими найчастіше зіштовхується населення та напрям наступної співпраці. В подальшому планується створити спільний чат з керівниками ОСББ, ОЖБК та поліції.

Ініціатором проекту є Чернігівський громадський комітет захисту прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».