назад

dityУсі ми неодноразово чули вислів «Діти – наше майбутнє», проте часто-гуто навіть не задумуємося, що саме ці слова означають та що потрібно зробити, аби виростити з малих бешкетників свідомих громадян. Найперше, що можна і потрібно зробити – це ознайомити дітей з їх правами та можливостями захисту цих прав.

Протягом останніх кількох років наша держава активізувала сили у напрямі правопросвітництва серед наймолодших членів нашого суспільства. Уже систематично по всій Україні для громадян до 18 років у дитсадках та школах проводять заняття, де розповідають дітям про їхні права.

«Діти, які знають свої права і готові їх відстоювати, виростуть з цінностями правової держави, в якій право кожного надійно захищене. Тому система безоплатної правової допомоги ставить за мету більш системну роботу із дітьми, аби в ідеалі кожна дитина могла зняти слухавку і скористатися правовою допомогою», – переконаний Олексій Бонюк, директор Координаційного центру з надання правової допомоги.

Згідно із Законом, на безоплатну правовому допомогу мають право діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту.

За якими ж видами послуг можуть звернутися діти?

По-перше, це захист, тобто якщо неповнолітня особа порушила закон і потребує адвоката, то вона може розраховувати на безоплатного захисника, якого гарантує держава.

По-друге, представництво інтересів в судах, органах місцевого самоврядування та перед іншими особами: тобто держава надає дітям безоплатного представника, якщо, наприклад, потрібно відстояти своє право на спадщину, відновити втрачені документи чи відстояти порушені соціальні гарантії.

По-третє, складення документів процесуального характеру, тобто у центрах безоплатної правової допомоги малечі можуть допомогти із написанням позовів, заяв, скарг та інших юридичних документів.

Кожна дитина також має право сама зателефонувати на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги або безпосередньо звернутися до центрів безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією.

prava ditey

Якщо хтось порушив права дитини, то захистом її інтересів займаються в першу чергу батьки. Саме батьки є законними представниками своїх дітей і без спеціальних довіреностей виступають на захист їхніх прав у судах. Представляти інтереси дитини можуть як обидва – батько й мати, так і один з них за домовленістю. Причому батьки повинні захищати права і інтереси дітей, а не свої права і інтереси.

Батьки з любові до своїх дітей повинні піклуватися про їх здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток. Батько й матір зобов’язані утримувати дитину. Це означає, що батьки повинні забезпечувати дитину необхідним харчуванням, одягом, житлом, медичним обслуговуванням. Тато й мама повинні всіляко сприяти, щоб їхнє чадо отримало загальну середню освіту. Батьки мають поважати дитину, шанувати її права та можливості, вони не можуть відректися від дитини чи покинути її.

Якщо сталося так, що батько не проживає з дитиною, але дізнався, що мати або якась інша особа порушує права малечі, то він може звернутися до держави для захисту прав свого чада, оскільки обоє батьків мають рівні права у вихованні дитини.

Трапляється й таке, що батьки самі стають порушниками прав дитини або діють не в її інтересах, тоді держава залучає відповідний орган чи особу, яким надано право захищати права дітей. Такими органами, як правило, є органи опіки та піклування.

Вкрай важливо й те, що дитина має право сама звернутися за допомогою до органу опіки та піклування, правоохоронних органів, органів охорони здоров’я, Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності – і її права захистять.

Якщо Вам особисто стало відомо, що права навіть чужої Вам дитини порушили, Ви також можете й повинні звернутися до органу опіки та піклування й повідомити про такий випадок.

Інформацію підготували фахівці системи БПД Вінниччини


Довідково:

Національна «дитяча» гаряча лінія: 0-800-500-225 або 772.
Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).