назад
27.02.19

«Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» або як виборцю дізнатися про свої права

YMPgolosy

У зв’язку з наближенням виборів Президента України та у рамках реалізації Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Міністерством юстиції України запущена правопросвітницька кампанія «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!». Мета кампанії – це підвищити правову обізнаність виборців щодо виборчих прав, механізми їх реалізації та захисту, виборчі процедури. Основні завдання, які стоять у рамках реалізації цієї кампанії поінформувати щодо виборчих прав та виборчих процедур до , під час та після виборів, роз’яснити особливості участі у виборах виборців, які перебувають за кордоном, виборців, які перебувають не за місцем виборчої адреси, ВПО. Крім того, кампанія ставить собі одним із завдань активізацію правосвідомості громадян щодо участі у виборах.

Про особливості проведення правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» інформують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

При проведенні інформування особливу увагу фахівці системи БПД звертатимуть на такі категорії виборців, як ті, що голосують вперше, ВПО, виборці, які перебувають не за місцем виборчої адреси, або за кордоном, голосують за місцем перебування адже основними викликами виборчого процесу є те, що більшість з них не знають як реалізувати своє виборче право та не мають наміру піти на вибори. З цією метою заходи проводитимуться у навчальних закладах у різноманітних формах.

Запрошуємо виборців дізнатися більше про свої права та як їх реалізувати на практиці!

Інформуємо також про те, що з метою забезпечення реалізації та захисту виборчих прав громадян України 30 та 31 березня 2019 року (два дні) у черговому режимі – з 09:00 до 17:00 працюватимуть Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенські місцеві центри з надання БВПД.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40. тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги   знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17 (у дворі суду), тел. (05361) 61-120.

Якщо ж у Вас виникають проблемні питання, у тому числі й стосовно порушення Ваших виборчих прав, звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Нагадуємо, що 7 червня 2017 року в Україні стартував Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!». Проект презентовано Павлом Петренком та директором USAID Уейдом Уорреном в Кабінеті Міністрів України. Указом Президента України від 14.11.2017 р. № 361/2017 2018 рік був оголошений роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Основна мета проекту це підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян шляхом інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб.

Реалізація проекту відбувається шляхом об’єднання зусиль Уряду, органів Міністерства юстиції, системи надання безоплатної правової допомоги, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін.

Реалізуючи правопросвітницький проект виконавці ставлять собі за мету зняти психологічний бар’єр та показати людям, що захищати свої права – реально, не страшно та не так складно, як ми звикли думати; показати, що влада – партнер громадянина у захисті прав; зокрема на прикладі роботи системи БПД; дати інструкції, роз’яснити алгоритм дій та спонукати громадян до захисту їхніх прав; сформувати усталену поведінку – я знаю, що можу захистити свої права, і я це роблю.

Основний девіз проекту: ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ! Тобто, я знаю свої права, користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують, захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права.