назад
23.10.17

«Я МАЮ ПРАВО!» на гідну роботу

OkM 171023 0220 жовтня юристи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) Марина Лапоног та Іван Острих за участі представника Охтирського міськрайонного центру зайнятості Олексія Бейса провели семінар на тему «Право на гідну роботу» для осіб, які є тимчасово безробітними. Цей захід проведений під девізом «Знаю! Дію! Захищаю!»

– це означає, що кожен громадянин має знати свої права, користуватися ними і знати, що треба робити, коли його права порушують.

Трудові права часто ігноруються. Зокрема, бракує уваги до проблематики гендерної дискримінації. У сучасному суспільстві жінка має можливість обирати роботу, отримувати освіту, будувати кар’єру. Чинним законодавством України передбачено цілий комплекс правових норм, які покликані гарантувати жінці таку можливість. Вони прямо націлені на те, щоб не допустити обмеження трудових прав жінки у зв’язку з її статевою приналежністю і необхідністю поєднувати роботу з материнством.

Однак, практика показує, що такі законодавчі норми не завжди підтримують роботодавці. «Тому, ми будемо говорити про те, які є права у трудових відносинах, та як попередити їх порушення», – зазначила Марина Лапоног.

OkM 171023 01

Під час семінару йшлося про трудові права та пільги жінок та жінок, які мають дітей. «Чинний Кодекс законів про працю України (КЗпПУ), а саме ст.174 забороняє працю жінок застосовувати на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Жінок не можна залучати до підземних робіт, крім нефізичних робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню», – розповіла Марина Лапоног.

Також Іван Острих висвітлив питання щодо заборони відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм зарплату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю маленьких дітей (до 3-х років). Він акцентував увагу на тому, що при відмові у прийнятті на роботу таким жінкам роботодавець зобов’язаний повідомити причини відмови у письмовій формі й цю відмову можна оскаржити в суді.

OkM 171023 03

Кожному роздано інформаційні буклети «Трудовий договір види, основні умови та підстави його припинення», розроблені фахівцями Охтирського МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.