назад

«Я маю право»: на Житомирщині підбили підсумки проекту

MK226 лютого під керівництвом голови обласної ради Володимира Ширми відбулося засідання Житомирської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (далі – МКМР). У центрі уваги – підсумки реалізації в області загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право» у 2018 році, який продовжено й у цьому році.

– У межах реалізації проекту на території Житомирщини за 2018 рік лише фахівцями системи БПД було проведено більше 2000 правоосвітніх заходів, під час яких розповсюджено більше 20000 екземплярів друкованої продукції правового змісту, – наголосив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.

MK1

Одним з напрямків роботи місцевих центрів є надання адресної правової допомоги тим громадянам, які за станом здоров’я або віком не можуть самостійно прибути до центру з надання безоплатної вторинної правової роботи. Працівники місцевого центру та бюро правової допомоги за заявкою завжди виїжджають на місце проживання особи, яка звернулася до центру та бюро за допомогою телефонного зв’язку або письмово. За рік було здійснено 49 адресних виїздів для надання БПД.
Основним пріоритетом реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право” є надання громадянам безоплатної правової допомоги шляхом проведення виїзних прийомів. Протягом 2018 року фахівці системи БПД здійснили майже 300 таких виїздів.
Реалізація загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!» триває і у 2019. – Серед важливих напрямів роботи реалізація інформаційної кампанії «Я маю право голосу». Фахівці системи БПД самостійно, а також спільно з громадською омбудсменкою із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА» у Житомирській області Світланою Пантюхіною проводять правоосвітні заході. У переддень та день виборів місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги будуть працювати у режимі чергування і фахівці надаватимуть правову допомогу усім, хто цього потребує, – підкреслив Олександр Гербеда.
Як розповіла начальник підрозділу Головного територіального управління юстиції в області Світлана Шостак, минулого року в області працювали два регіональні штаби з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення заборгованості із заробітної плати та стягнення аліментів. Завдяки співпраці з виконавчою службою по області за минулий рік стягнуто 345,5 млн грн аліментів на користь 27 тис. дітей.
Окрім цього, на засіданні ради обговорено напрями роботи на поточний рік, серед яких правороз’яснювальна робота з виборчого законодавства та проведення у березні цього року обласного тижня правових знань «Права споживачів під охороною Закону».

{module РЦ}