назад
29.09.17

«Я МАЮ ПРАВО!»: реалізація загальнонаціонального правопросвітницького проекту на Білопільщині

SuR 170929 02Робота в межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» триває. 28 вересня представники «мобільних точок доступу» до системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини відвідали Річківську сільську та Миколаївську селищну територіальні громади, що на Білопільщині з метою підвищення правової свідомості та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті в правовий спосіб.

Цього разу над вирішенням нагальних питань громадськості, що звернулися у кількості 11 осіб працювали заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва, заступник директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Андрій Качанов, головний спеціаліст Білопільського бюро правової допомоги Альона Бовкун та спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Сумській області.

SuR 170929 03

SuR 170929 010

У межах співпраці допомогу при консультування громадян робочій групі “мобільних точок доступу” до БВПД надав начальник юридичного відділу агрофірми «Вікторія» Олександр Левченко. Він виявив ініціативу долучитися до роботи в межах проекту “Я МАЮ ПРАВО!” та направив власний юридичний досвід на правопросвітництво.

SuR 170929 01

SuR 170929 04

У межах проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найактуальнішими напрямами. Наразі представники робочих груп акцентують увагу на вирішенні земельних спорів. Найчастіше громадяни цікавляться порядком оформлення права власності на земельну частку (пай) та земельні ділянки, приватизацією та орендуванням землі, оформленням спадщини на земельну ділянки, реєстрацією земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, затвердженням проекту землеустрою, розробкою проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки тощо. У процесі консультування робоча група користувалася Земельним кодексом України, ЗУ «Про землеустрій», ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», ЗУ «Про Державний земельний кадастр» та Постановами Кабінету Міністрів України, що стосуються вищевказаних питань.

SuR 170929 05

SuR 170929 06

У ході своєї роботи спеціалісти «мобільних точок доступу» не лише здійснювали особисті прийоми клієнтів, а й інформували аудиторію в групах, повідомляючи про специфіку діяльності представників системи БВПД. Для розповсюдження інформацію серед широкого загалу робоча група поширювала друковані матеріали, де зазначаються контактні дані центрів та бюро правової допомоги. Зокрема, громадян заохочують використовувати можливість отримання необхідної інформації у телефонному режимі, звернувшись до контактного центру за номером 0 800 213 103.

SuR 170929 07

SuR 170929 08

SuR 170929 09

Нагадаємо, що «мобільні точки доступу» діють в межах загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», що стартував 7 червня 2017 року та діє під девізом «ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ!». Цільовою аудиторією проекту є громадяни, в яких виникає потреба вирішити спір, власники бізнесу та майна, студенти, аграрії та селяни, громадяни, які мають право на субсидію, а також особи, які мають право на аліменти. Реалізація проекту розрахована на 2017 – 2019 роки.