назад

54075-1 largeВибори є головним механізмом, що забезпечує процес функціонування системи соціального представництва. Це — демократичний спосіб здобуття влади, оновлення особового складу її органів та інститутів. Віддаючи на виборах свій голос за того чи іншого кандидата, громадяни укладають з ними своєрідну угоду про тимчасове передання йому своєї частки влади. Вибори — це волевиявлення народу як суверенного, верховного суб’єкта влади та своєрідне опитування громадської думки.

       Саме про це та багато іншого, що стосується майбутніх виборів Президента, розмовляли сьогодні під час лекція “Я маю право обирати” начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації у Запорізькій області Регіонального центру Олена Качура та студенти юридичного факультету Запорізького національного університету, які наразі проходять у РЦ практику.

       Україна перебуває на порозі важливого вибору – обрання президента, тому вкрай важливо було обговорити з хлопцями та дівчатами, які голосують вперше, правила поведінки на виборчих дільницях.

       Право голосу на виборах Президента мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Підставою для участі у виборах є включення громадянина до списку виборців на виборчій дільниці. Дізнатися адресу своєї дільниці можна на сайті Центрвиборчкому у розділі Виборчі округи: http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/WP001.

       Для того, щоб проголосувати, необхідно взяти з собою запрошення на вибори і документ, що підтверджує українське громадянство. Такими є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); картка (довідка) установи виконання покарань або СІЗО; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби).

       Студентам було зазначено, що якщо вони забули документ вдома, а у складі комісії працюють їхні знайомі, бюлетень вони все одно не отримають. Адже отримати його можна лише з документом, що засвідчує особу і громадянство.

Списки виборців

       Щоб переконатися в тому, що прізвище включене до списку виборців, потрібно звернутися безпосередньо у свою дільничну комісію, яка наступного дня після отримання попереднього списку виборців (22 березня 2019 року) надає його для загального ознайомлення у приміщенні комісії. 

  Щоб перевірити чи є ви у списку виборців, слід скориставшися інструкцією https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B0s5qXVI4015ZEpxai10eGRuR3c зайти на сайт Державного реєстру виборців та  дізнатися це: https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?start.

        Незважаючи на те, що дільнична комісія надсилає кожному виборцю запрошення про включення до списку виборців, краще перевірити списки заздалегідь. Перевірити необхідно кожну букву і цифру у написанні прізвища, імені, по батькові, року народження, адреси (місто, селище чи село, вулиця, номер будинку, квартира).

Як голосувати

50771254 2137701839623739 2300770614182412288 n       У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата. Виборець може голосувати за одного кандидата.

        Бюлетень слід заповнювати лише у спеціально обладнаній кабіні. Причому залишати на бюлетені будь-які позначки, за якими можна було б визначити особу виборця, не можна. Такий документ визнають недійсним. Виносити бюлетень за межі дільниці не дозволяється.

       У випадку, якщо в день голосування з’ясується, що за вас уже проголосували, отримати бюлетень уже неможливо. У такій ситуації необхідно: звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення; самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії, який незаконно видав бюлетень іншій особі; звернутися із заявою про злочин до міліції, що чергує біля дільниці.

        Важливо! Не можна виносити бюлетень за межі виборчої дільниці – це є порушенням виборчого законодавства. Якщо ви бачите, що хтось чинить порушення – виносить бюлетень за межі дільниці, голосує за чужим паспортом, підкуповує виборців або агітує у день голосування, — потрібно повідомити про це працівників правоохоронні органів, які чергують на дільниці.

Коли голосувати?

       Голосування проводитиметься 31 березня з 08:00 до 20:00 без перерви. Тобто, виборці, які на 20-у годину прийдуть до дільниці, матимуть право проголосувати. О 19:55 голова ДВК оголосить про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20:00.

       О 20-й годині один з членів ДВК підійде до входу в приміщення для голосування, запросить усіх виборців, які ще не проголосували, зайти в приміщення, та зачинить двері. Отже, ті, хто прийде голосувати о 20:01 і пізніше, вже не зможе цього зробити.

Де голосувати?

       Голосувати можна буде або на виборчій дільниці, до якої відноситься виборець за місцем своєї реєстрації, або ж на яку він  тимчасово змінив місце голосування. Аби тимчасово змінити місце голосування не змінюючи виборчої адреси необхідно звернутися до Державного реєстру виборців за місцем реєстрації. Ознайомитися з покроковою інструкцією можна переглянувши відео: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B0s5qXVI4015ZEpxai10eGRuR3c.

Який документ дає право отримати бюлетень?

       Вирушаючи на дільницю, не забудьте взяти із собою свій паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України. Пред’явивши один з цих документів члену ДВК, ви отримаєте виборчий бюлетень, щоб проголосувати.

       Ані водійські права, ані студентський квиток, ані різного роду посвідчення (пенсійні, службові тощо) не є документами, на підставі яких вам можуть видати бюлетень. Зверніть увагу, що бюлетень видадуть лише, якщо ви є у списку виборців!

     За військовим квитком, за наявності особи в списку виборців на дільниці, бюлетень можуть отримати тільки військовослужбовці строкової служби.

Яка процедура отримання виборчого бюлетеня?51286702 2143594399034483 5232721027955425280 n

       Прийшовши на свою виборчу дільницю та зайшовши безпосередньо до приміщення для голосування, потрібно:

1) знайти табличку з назвою вулиці та номером будинку проживання і підійти до відповідного столу;

2) пред’явити члену ДВК документ, що посвідчує особу та громадянство України;

3) за наявності особи у списку виборців на цій дільниці – поставити в ньому у відповідній графі підпис про отримання виборчого бюлетеня.

       В цей час, коли один член комісії надасть вам можливість підписатися за бюлетень, інший член виборчої комісії має вписати в контрольних талонах кожного з бюлетенів своє прізвище, ініціали, розписатися та проставити номер, за яким особу внесено до списку виборців на дільниці. Потім він надасть вам на підпис бюлетені. Підпишіться у визначеному місці контрольного талону і передайте бюлетені члену ДВК.

       Після того, як член виборчої комісії відокремить від бюлетенів контрольні талони, ви можете брати бюлетені і прямувати до кабіни для таємного голосування.

       Зверніть увагу, щоб безпосередньо на виборчому бюлетені ніхто не поставив будь-які позначки, окрім зазначених вище. Інакше при підрахунку голосів позначений чимось бюлетень можуть не врахувати.

Як робити, якщо в день голосування вас немає в списку виборців?

       Варто пам’ятати, що в день голосування зміни до уточненого списку виборців внести не можливо, навіть по рішенню суду. Якщо ви завчасно не перевірили себе в списку виборців, і в день голосування виявилося, що вас туди не включили, то проголосувати ви не зможете.

Якщо у списку виборців неправильно зазначені ваші дані

       Якщо виявилося, що в списку виборців ваші персональні дані внесли з помилкою (неправильно написали прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер будинку, квартири місця проживання), то проголосувати ви зможете. Але за умови, що, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме вас.

Якщо я хочу проголосувати проти всіх?

       У бюлетенях відсутня графа «Не підтримую жодного кандидата у народні депутати» чи «Проти всіх». Тож маєте чітко визначатися зі своїм волевиявленням.

Хто може перебувати в кабінці для голосування?

       У кабінці для голосування ви маєте перебувати самі, крім випадків, коли внаслідок фізичних вад самостійно не можете заповнити виборчий бюлетень. У цьому разі ви можете скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача, попередивши про це голову чи іншого члена ДВК.

Якщо ви зробили помилку у бюлетені

       Якщо ви випадково зіпсували виборчий бюлетень або ж помилилися в ньому, то маєте право замінити його один раз. Для цього вам потрібно невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший. Зазвичай, зразки таких заяв є в комісії.

       Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на неправильно заповнений. У цьому разі в списку виборців навпроти прізвища виборця, який допустив помилку при заповненні виборчого бюлетеня, уповноважений член ДВК робить відповідну позначку про видачу бюлетеня взамін фактично зіпсованого, що засвідчує своїм підписом.

Чи можна виборцю залишатися на дільниці після голосування?

       Вкинувши бюлетень до скриньки, ви маєте залишити приміщення для голосування – виборець може знаходитися на дільниці лише впродовж часу, необхідного йому для здійснення голосування.