назад
01.06.17

Як адвокати системи БВПД права неповнолітніх захищали

2233

Один день щороку привертає особливу увагу дорослих до проблем захисту дітей від безлічі небезпек, які підстерігають їх у цьому прекрасному світі. Це – Міжнародний день захисту дітей. Міжнародний день захисту дітей світова спільнота відзначає 1 червня щороку, а встановлене це свято ще в листопаді 1949-го, ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. День цей покликаний привернути увагу до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, забезпечення прав дитини на освіту, дозвілля й захисту від різних форм насилля тощо.

З 27 лютого 1991 року В Україні набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які ратифікували  дану конвенцію, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.

У державній політиці нинішньої України проблеми захисту підростаючого покоління мають пріоритетний напрям. Забезпечення належного захисту прав дитини є складовою процесу європейської інтеграції України і  всі країни, які сьогодні об’єднані в європейську співдружність, пройшли через серйозне реформування системи захисту прав дитини.

Для втілення в життя зазначених цілей в Україні затверджений Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини, який має всі шанси вивести українську політику в сфері захисту прав дітей на якісно новий рівень.

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на вторинну правову допомогу мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, – на всі види правових послуг.

Як захищають права неповнолітніх адвокати, які спрацюють з Регіональним  центром з надання безоплатної  вторинної правової допомог у Полтавській області можна дізнатися із  практики позитивних справ.

Так, адвокату Ялисоветському Андрію Андрійовичу було видано доручення  для здійснення захисту за призначенням № 016-0000787 від 20.02.2017 р  інтересів неповнолітнього. Неповнолітній клієнт системи БВПД обвинувачувався у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1.ст.185  КК України (крадіжка), що  карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. 

Відповідно до матеріалів досудового розслідування, неповнолітня особа, проживаючи з потерпілим разом у одній кімнаті  гуртожитку навчального закладу м. Кременчука, таємно, шляхом вільного доступу заволоділа кросівками потерпілого А., чим завдала йому матеріальної шкоди. 

Працівники поліції, під час проведення досудового розслідування,  провели допити свідків, у ході яких з’ясували, що кросівки обвинуваченому віддав сам потерпілий. Сам же обвинувачений не міг вчасно повернути йому річ, а  на його неодноразові нагадування, обґрунтував це тим, що не має в чому ходити, а кошти на те, щоб купити нове взуття у нього відсутні.  Обвинувачений є дитиною, позбавленою батьківського піклування та малозабезпеченою особою, тому неодноразово брав у своїх знайомих взуття. Працівники поліції, дослідивши  матеріали справи, дійшли до висновку, що у діях громадянина Р. відсутній склад злочину, а саме умисел на заволодіння чужим майном, передбачений ч.1. статті  185 КК України. Кримінальне провадження, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України закрили, у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Адвокату Жанні Чубенко видано доручення для здійснення захисту за призначенням  № 016-0004521 від 28.12.2016 р.  щодо захисту інтересів неповнолітнього. Неповнолітній клієнт системи БВПД обвинувачувався у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1.ст.185  КК України (крадіжка), що  карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.  Відповідно до матеріалів досудового розслідування,  неповнолітній  В. увійшов через відчиненні двері до будинку потерпілого гр. В. та викрав його телефон, карту пам’яті до нього та сім-карти, завдавши при цьому потерпілому збитків  на суму 1 963, 98 грн. Розуміючи значення своїх протиправних дій, їх суспільну небезпеку,  обвинувачений викинув сім-карти по дорозі додому, а телефон залишив собі.

При розгляді справи суд досліджував у якості доказів матеріали кримінального провадження, клопотання адвоката, висновок органу пробації, згідно якого обвинувачений є неповнолітньою особою, яка не становить високої суспільної небезпеки ні для суспільства  в цілому, ні для окремих осіб. 

Суд, заслухавши думки учасників судового розгляду та вивчивши наявні матеріали  дійшов до висновку, що громадянин В. відповідно до статті 48 КК України перестав бути суспільно-небезпечним, адже щиро розкаявся у вчиненому злочині, відшкодував збитки, завдані злочином, за місцем навчання характеризується позитивно,  має гарні оцінки, відвідує гуртки, займається спортом. Враховуючи вищезазначене, суд ухвалив рішення та визнав, що є обставини для звільнення неповнолітнього В. від покарання у зв’язку із зміною обстановки та закриття кримінального провадження у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Слід зазначити, що захистити конкретну дитину можна тільки у співпраці служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, соціальної політики, правоохоронних органів, фахівців системи БВПД, які також захищають права та інтереси неповнолітніх.

У малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов’язків.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу громадяни можуть отримати звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги області.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22).

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88).

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук,  вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38).

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  розміщений за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 61-120).