назад

Yak bezprituln mozhut realizuvati svoi viborch prava 2Точну статистику людей без певного місця проживання навести неможливо. За даними Мінсоцполітики в Україні налічується близько 70 тисяч безхатченків, за оцінками експертів – близько 200 тисяч. За даними Служби обліку безпритульних громадян Комунальної установи “Терцентр” у місті Бердянськ зареєстровано 180 таких осіб.

       Саме з огляду цих статистичних показників розпочалася координаційна зустріч, ініційована заступником директора Бердянського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Валентиною Матвєєвою, мета якої – обговорення питань щодо реалізації виборчих прав підопічних Служби обліку безпритульних громадян у м. Бердянську.

       Соціальний працівник Людмила Попова розповіла, що Служба обліку безпритульних є закладом соціального захисту, утвореним у м. Бердянськ для виявлення та ведення обліку бездомних осіб. Служба намагається сприяти забезпеченню реалізації конституційного права безхатченків на право голосу у виборах та подає органам ведення Державного реєстру виборців відповідні відомості згідно із законодавством, але є багато питань, які не можливо вирішити без юридичного супроводу.

       Так Людмила Попова розповіла про спільну підопічну Служби безпритульних та Бердянського місцевого центру. У 2018 році жінка за допомогою адвоката, який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги, підтвердила громадянство України та одержала паспорт, але отримати реєстрацією місця проживання не вдалося. Нажаль кімната в гуртожитку, в якій проживає донька підопічної, не приватизована, а також існують інші труднощі щодо отримання згоди на укладання договору найму від власника житла.Yak bezprituln mozhut realizuvati svoi viborch prava 1

       Конституційно прописка в Україні заборонена, але існує реєстрація, яка тісно пов’язана з реалізацією багатьох прав людини, наприклад, з можливістю пенсійного, соціального та медичного обслуговування. Це, зокрема, стосується і безхатченків. Саме для безпритульних громадян п.4 ст. 18 Правил реєстрації місця проживання передбачено право на отримання відповідної довідки на перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту особи.

       Питання в тому, що не в кожному місті утворені вищезазначені заклади. Отже, на даний час, більшість осіб, які знаходяться на обліку в Службі обліку безпритульних громадян в місті Бердянську не мають можливість отримати реєстрацію місця проживання та реалізувати свої виборчі права, влаштуватися на роботу, звернутись до лікарні, тобто, почувати себе повноцінним громадянином суспільства. Лише 2% підопічних Службі обліку мають паспорт і позначку про реєстрацію, але не реалізують свої виборчі права бо політика їх не цікавить. Як пояснила працівник Соціальний служби Людмила Попова, для них головне боротьба за виживання та знайомство з людьми, які сьогодні зможуть вплинути на їхнє життя.

       Всі присутні на зустрічі погодились з тим, що відсутність постійного місця проживання є головною проблемою безпритульних осіб і вирішити дану проблему покликані спеціалізовані соціальні установи, які бажано створити в кожному місті України.

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).