назад

Як бути внутрішньо переміщеній особі, коли трудова книжка залишилася у попереднього роботодавця в зоні антитерористичної операції (АТО)?

48484Трудова книжка, згідно положень Кодексу законів про працю України, є основним документом про трудову діяльність працівника. Це систематизована сукупність відомостей про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації.

Записи про звільнення вносяться в трудову книжку та підписуються виключно роботодавцем за основним місцем працевлаштування, після видання наказу в день звільнення працівника.

Відсутність такого запису означатиме, що працівник продовжує перебувати у трудових відносинах з попереднім роботодавцем, а значить і немає можливості заключити новий трудовий договір.

Виникає запитання – що ж тоді робити переселенцям, трудові книжки яких залишились за попереднім місцем роботи в зоні антитерористичної операції?

Як спосіб вирішення цієї ситуації законодавством передбачено виготовлення дублікату трудової книжки. Так, відповідно до пункту 5.6. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, дублікат трудової книжки може бути виданий за новим місцем роботи у зв’язку з відсутністю доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації або проведення антитерористичної операції на території, де знаходиться місце роботи нового працівника.

Документи, які необхідно подати для отримання дублікату трудової книжки:

  • заява працівника про видачу дублікату трудової книжки;
  • письмова інформація Антитерористичного центру при Службі безпеки України про проведення антитерористичної операції на території, де працював працівник.

Доцільно зазначити! Для отримання цієї інформації працівник надсилає на адресу Служби безпеки України запит на отримання в письмовому вигляді інформації (у довільній формі) про проведення антитерористичної операції на території, де він працював.

Такі звернення розглядаються Штабом Антитерористичного центру при Службі безпеки України відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» та Інструкції про порядок розгляду в Службі безпеки України звернень громадян. Інформацію щодо проведення антитерористичної операції, сформовану за результатами розгляду відповідного звернення, надсилають заявнику у письмовій формі офіційним листом.

Відтак, на підставі зазначених документів новий роботодавець вправі видати дублікат трудової книжки.

Зверніть увагу! Якщо доступ до трудової книжки буде відновлено, то записи з дубліката про періоди роботи необхідно переносити до неї. При цьому, на першій сторінці трудової книжки робиться відмітка «Дублікат анульований» та проставляється печатка роботодавця за останнім місцем роботи працівника для його завірення, а дублікат повертається власнику.

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області