назад
01.07.19

Як діяти людині, коли порушуються її конституційні права

Конституція незалежної України, як відомо, є однією з наймолодших і, відповідно, найсучасніших: автори намагалися по максимуму закласти в неї прийняті на той час у демократичній світовій спільноті основоположні права і свободи громадянина. Але чому права людини в Україні порушуються?
Чи може світ так стрімко змінюється, що Основний закон вже не відповідає сучасним реаліям? Чи допоможуть покращити ситуацію з правами людини чергові зміни в законах, а можливо, потрібно змінювати щось інше? Про це у прямому ефірі на Українському радіо. Херсон говорили заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та ведуча ток-шоу «Тема дня» Юлія Шейко.

Необхідно сказати, що в ході програми, яка вийшла у день 23-ї річниці Конституції України, Олена Іпатенко не тільки проаналізувала найбільш цінні статті, які закріплюють права людини, але й надала корисні поради стосовно того, як діяти людині, коли порушуються її конституційні права, та поділилась роздумами з приводу таких вирішальних питань:

  • Які зміни особисто Ви внесли б до Конституції з метою покращення дотримання прав людини та чи не застаріла наша Конституція
  • Чи не здається Вам, що основні проблеми з конституційними правами людини пов’язані не з текстом її статей і навіть не з порушенням цих статей, а із загальним ставленням до цього документу як з боку політиків, так і з боку громадян?
  • Чи є наразі якісь ознаки «дорослішання» населення у цьому плані?

Говорячи про вирішення правових проблем мешканців Херсонщини, спікер торкнулась й теми розвитку інституту омбудсмена, який займає важливе місце в розвинутих демократичних країнах, та відповіла на ряд запитань:

  • Хто такий Омбудсмен, які сфери він контролює, у яких випадках можна звернутися до Уповноваженого з прав людини?
  • Чи можна назвати Омбудсмена альтернативним способом захисту прав людини?
  • Які вимоги до оформлення звернення і що робить Омбудсмен за результатами розгляду звернень?
  • Чи може Омбудсмен брати участь у судовому процесі?

Відповіді на ці та інші питання можна отримати, переглянувши відеотрансляцію «Теми дня» у Фейсбуці на Українському радіо. Херсон.