назад

Як діяти, якщо повідомили, що SIM-карта заблокована

На телеканалі «KRATU» вийшов черговий випуск передачі  «Допоможи собі». Юридичні поради надає заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Продовжуючи інформувати жителів Херсонської області про можливість отримати за рахунок держави повний юридичний супровід,  Олена Іпатенко пояснила, як діяти людині, якщо телефонують і повідомляють, що  SIM-карта мобільного зв’язку заблокована.

Якщо ви ще не бачили ефір – у вас є чудова нагода переглянути програму та детально ознайомитися з рекомендаціями юристки.

Станом на сьогодні в Україні фіксують все більше випадків інтернет-шахрайств, причому схеми таких злочинів досить різноманітні.

Щоб отримати доступ до грошей, злодії використовують: номер банківської карти, строк її дії, CVV-код, пін-код, прізвище та ім’я власника карти, номер телефону, код з SMS.

Понад 95% телефонних номерів українців – анонімні. SIM-картки не закріплюються за конкретною людиною, тому перевірити особу власника номера дуже складно. Шахраї у різний спосіб дізнаються таку інформацію від клієнтів: телефонують і переривають розмову, просять передзвонити, представляються співробітниками телеком-компанії або банку, щоб отримати персональну інформацію від самого власника сім-картки, поповнюють рахунок власника сім-картки тощо.

Останнім часом набуває поширення такий спосіб інтернет-шахрайства: людям телефонують і повідомляють, що їх SIM-карта заблокована, після чого розгублений власник сам надає потрібну інформацію злодієві, відкриваючи йому доступ до власних грошей.

Щоб не втрапити на гачок шахраїв, можна скористатися наступними порадами:

  • коли телефонують незнайомці  і повідомляють, що SIM-карта заблокована, треба опанувати себе і за жодних обставин не повідомляти номери трьох останніх контактів, з якими спілкувалися по телефону; код, який надійшов у смс; коди поповнення рахунків; логіни та паролі до телефона, комп’ютера та банківської картки. Треба встановити пін-код на SIM-карту, телефон, планшет, комп’ютер. Взагалі не треба повідомляти жодної персональної інформації по телефону у таких випадках. Краще відразу перервати розмову;
  • щоб убезпечити себе від шахраїв, необхідно «прив’язати»номер телефону до паспорта. На практиці це означає, що мобільний оператор зробить заміну SIM-картки тільки за умови ідентифікації клієнта за допомогою паспорта, а не тільки за телефонним запитом. Також мобільні оператори пропонують послугу «заборона на дистанційну заміну SIM-картки». Якщо її активувати, то поміняти картку можна буде тільки в магазині оператора;
  • ставши жертвою шахраїв, необхідно якнайшвидше звернутися до поліції.