назад

Як діяти, якщо сусід незаконно користується вашою земельною ділянкою?

37-17 листопада 2017 року працівниками Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було забезпечено роботу мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги для мешканців м. Вижниця та смт. Берегомет.

Ключовим питанням було захист прав землевласників та землекористувачів. По правову допомогу звернулася жителька селища міського типу Берегомет. Вона просила фахової поради щодо встановлення меж виділеної земельної ділянки та оскарження рішення органу місцевого самоврядування про незаконне виділення земельної ділянки для проїзної дороги.

37-2Начальник відділу Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Надія Досієвич дала вичерпну відповідь. «Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розробленої та затвердженої:
технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок; проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», – пояснила фахівець.

37-3Присутні також дізнались, що закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі здійснюється у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок. “Якщо сусід незаконно користується вашою земельною ділянкою, тим самим зробивши накладку, то відповідно до Конституції України ви можете звернутися за захистом своїх прав до суду”, – зауважила директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк.

Окрім правових консультацій та роз’яснень було здійснено вуличне інформування та розповсюджено тематичні інформаційні буклети.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)