назад

Як діяти, якщо виникли проблеми через зміну прізвища перед другим туром виборів Президента України?

471-1Шлюб або будь-яка інша причина зміни прізвища тягне за собою внесення змін до всіх «особливо важливих документів». А як бути з персональними даними, внесеними до списку виборців, якщо вибори через кілька днів? Таке запитання поставила буковинка під час роботи пункту правових консультацій на ярмарку вакансій, який 11 квітня 2019 року організував Чернівецький міський центр зайнятості.

Відповідно до Закону України «Про Державний реєстр виборців», кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зокрема прізвища, може особисто звернутися до органу ведення реєстру за своєю виборчою адресою із заявою про внесення змін до його персональних даних у Державному реєстрі виборців. До заяви додаються документи (копії документів), що підтверджують ці зміни. У разі, якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються працівникам органу ведення Державного реєстру виборців. Виборець, який не здатний пересуватися самостійно, може уповноважити на подання такої заяви іншу особу. Виборець, який проживає чи перебуває за межами України, звертається із заявою до відповідної закордонної дипломатичної установи України, яка невідкладно передає заяву разом із документами (їх копіями), що додаються до неї, органу ведення реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

«Виборець має право ознайомитися із попереднім списком виборців і перевірити правильність внесених до нього відомостей безпосередньо у приміщенні дільничної виборчої комісії. Якщо виборець виявив помилку у попередньому списку, зокрема невключення, неправильне включення до списку виборців його або інших осіб, наявність або відсутність відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися, він має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення реєстру для виправлення допущених під час складання попереднього списку виборців неточностей», – роз’яснив директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Заява про уточнення даних попереднього списку виборців може бути подана виборцем до дільничної виборчої комісії або органу ведення Державного реєстру виборців не пізніше як за п’ять днів до дня виборів. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається. Дільнична виборча комісія розглядає таку заяву на своєму засіданні протягом одного дня. Рішення дільничної виборчої комісії не пізніше наступного дня після дня його прийняття видається особі, яка подала заяву про уточнення попереднього списку виборців.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).