назад

Як діє мережа мобільних дистанційних пунктів системи БВПД дізналися телеглядачі «Юридичного ранку»

IMG 20170526 123029

 

26 травня 2017 року,  у рамках відвідин Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий в ефірі ранкового шоу «Ранок на Лтаві» розповіли глядачам, які правові послуги вони можуть отримати звернувшись до фахівців системи БВПД та як діє система щодо захисту прав громадян.

Під час чергового телеефіру глядачі дізналися про зміст права на безоплатну правову допомогу, що це за допомога і хто має на неї право.

«Система безоплатної правової допомоги в Україні є соціальною програмою Уряду, і варто сказати, що дуже вдалою, адже створені центри з надання безоплатної правової допомоги та бюро правової допомоги стали ефективним правовим інструментом для захисту прав громадян, які можуть скористатися такими послугами та отримати фахову правову допомогу» – зазначила Олена Сінчук.

Начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги поінформувала про наявність широкої мережі мобільних та дистанційних пунктів на території України, які дозволяють скористатися послугами фахівців системи БВПД у всіх куточках нашої держави, а саме: на базі центрів зайнятості, сільських рад, бібліотечних закладів, в управліннях праці та соціального захисту населення, управліннях пенсійного фонду; судах та інших органах, підприємствах, установах і організаціях. Крім того, при наданні правових консультацій фахівці системи враховують стан здоров’я клієнтів, тому точки доступу до БВПД також розміщені в лікувальних закладах; в громадських організаціях інвалідів, будинках для літніх людей задля того, щоб кожен міг отримати якісну правову допомогу у зручному для громадян місці. Крім того, фахівцями системи БВПД практикується надання консультацій у режимі скайп-зв’язку, що є дієвою формою надання правової допомоги та значно спрощує доступ до правової допомоги жителів віддалених сіл та районів.

  «У першому кварталі 2017 року зусиллями місцевих центрів утворено та забезпечено роботу нових 577 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Загалом по всій території України станом на 1 квітня поточного року функціонує 1 898 дистанційних пунктів» – розповіла Олена Сінчук.

         Під час телеефіру глядачі дізналися, що на початку року внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» і ВПО, учасники АТО отримали право на вторинну правову допомогу, а саме: право на захист їх інтересів у судах, представництва у суді тощо. 

«Дуже важливим для нас є прийняття змін до законодавства, які стосуються розширення кола осіб, а саме внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, адже дані соціально вразливі групи населення мають відчувати не лише соціальний, а й правовий захист з боку держави» – зазначила Олена Сінчук.

Телеглядачі також дізналися про статистику звернень громадян до фахівців системи БВПД, як на території держави, так і області, які питання найчастіше хвилюють громадян, так як вони вирішуються фахівцями.

 «Полтавська область є однією із лідерів надання безоплатної правової допомоги. Так, протягом трьох місяців поточного року до фахівців системи безоплатної правової допомоги  звернулося 6382 клієнтів, 5548 особам було надано правову консультацію, 838 написали письмову заяву про надання безоплатної вторинної правової допомоги, за результатами яких видано 509 доручень адвокатам та 256 штатним працівникам на представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів» – повідомив Олександр Черчатий.

 Крім того, очільник системи БВПД Полтавщини зазначив про те, що фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги надають консультації через широку мережу мобільних та дистанційних пунктів.

«Фахівці системи безоплатної правової допомоги намагаються надавати консультації для громадян у максимально зручному для них режимі, під час роботи мобільних дистанційних пунктів доступу до правової допомоги та адресної правової допомоги громадянам з обмеженими фізичними можливостями на дому, що забезпечує максимальне охоплення громадян, які потребують правової допомоги» – підсумував Олександр Черчатий.

Довідково.  Починаючи з квітня 2017 року Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області налагоджено ефективну співпрацю з філією НТКУ “Полтавська регіональна дирекція “Лтава” щодо інформування населення у рубриці «Юридичний ранок», яка знайомить телеглядачів із актуальними правовими питаннями сьогодення.  Спікерами на телеефірах виступають фахівці Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД, адвокати та партнери.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.