назад
21.03.18

Як і за що отримати компенсацію від влади: це може зробити кожен українець

СкіфіяБагато українців сьогодні намагаються економити і рахують чи не кожну копійку. Утім мало хто знає, що частину податків, сплачених державі, можна повернути. «Це зробити досить легко, скориставшись послугою податкової знижки», – стверджує керівник Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Ірина Кеба, яка в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» виступила в програмі «Ранковий дайджест» на обласному радіо філії ПАТ НСТУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія» та відповіла на питання ведучої Юлії Шейко.

На початку програми Ірина Кеба нагадала, що 2018-й рік оголошено Роком реалізації просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого – формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав.

Кеба Ірина

– Отримати кваліфіковану юридичну допомогу можна в місцевих центрах та бюро правової допомоги в Херсонській області, – зауважила спікер, – жителям Голопристанського району – у нашому місцевому центрі, юрисдикція якого поширюється на три райони: Голопристанський, Каланчацький та Скадовський. Звернувшись до місцевого центру або бюро правової допомоги, громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава. Так, за минулий рік до Голопристанського місцевого центру звернулося 2 тис. 366 осіб з різних питань: спадкового, сімейного, земельного права, соціального страхування, пенсійного забезпечення. Але сьогодні я зверну увагу на те, як і за що українці можуть отримати компенсацію від влади.

Що таке податкова знижка?

Податкова знижка – це підтверджена документами сума (вартість) витрат, які ви понесли на придбання товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, і на яку вам дозволяється зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід за цей же рік, у вигляді заробітної плати.

Якщо ви правильно оформите документи, то протягом 60 днів вам перерахують гроші, які вам належать.

Щоб зрозуміти про свої можливості часткового повернення сплачених податків, ви повинні чітко знати, що сума вашого оподатковуваного доходу може бути зменшена на суму податкової знижки, а це, відповідно, призведе до зниження суми вашого податку на доходи фізичних осіб. А оскільки в більшості випадків податок був уже оплачений раніше в перебігу звітного року (утриманий з вашої заробітної плати), то різницю між зменшеною розрахунковою сумою податку і фактично сплаченою сумою, ви маєте право повернути собі назад. Для цього достатньо подати до податкового органу за місцем вашої реєстрації податкову декларацію разом із розрахунком суми податкової знижки та підтверджуючими документами.

Хто може скористатись даною послугою?

Право на отримання податкової знижки гарантує підпункт 166.3 Податкового кодексу України. Втім, компенсацію отримати зможе не кожен громадянин.

Право на податкову знижку мають всі громадяни України, які отримують дохід у вигляді заробітної плати та сплачують податок на доходи фізичних осіб. Останній момент є істотним, тому що якщо в силу якихось пільг фізична особа не сплачує зі своєї зарплати, то знижка йому не надається (це виглядає досить логічно).

Потрібно звернути увагу на те, що фізичні особи, які зареєстровані як приватні підприємці, або отримують доходи від індивідуальної трудової діяльності, не мають право на отримання такої знижки. Це відбувається тому, що їхні доходи, хоч і обкладаються ПДФО, не є заробітною платою. Ще однією перепоною для отримання знижки може стати відсутність у фізичної особи індивідуального податкового номера, по якому він занесений до Державного реєстру фізичних осіб.

Згідно з пунктом №3, ст. № 166 ПКУ, розраховувати на податкову знижку можна в тому випадку, якщо ви:

  • Проводили оплату за іпотечним кредитом і ваше житло, яке ви придбали в результаті оформлення іпотеки, є вашим основним місцем проживання.
  • Якщо ви придбали два об’єкти нерухомості за іпотечним кредитом, то право на податкову знижку будете мати лише на те житло, в якому прописані;
  • Робите пожертвування або вносите благодійні внески організаціям неприбуткового характеру, зареєстрованим на території України, і при цьому витрачаєте від 2 до 5% заробітної плати за рік;
  • Оплачували своє навчання або навчання члена своєї сім’ї першої лінії споріднення;
  • Понесли витрати грошових коштів на проведення штучного запліднення;
  • Мали витрати, пов’язані з усиновленням дитини;
  • Проводили пенсійні внески до недержавних пенсійних фондів;
  • Здійснювали страхові платежі за договорами накопичувального страхування життя;
  • Користувалися послугами реабілітаційних центрів і протезно-ортопедичними послугами;
  • Понесли витрати на переобладнання автомобіля та його переходу на газ або біопаливо;
  • Понесли витрати на будівництво (купівлю) доступного житла.

Які документи потрібно подати?

До документально підтверджених витрат відносяться ті з них, за якими було отримано один із наступних первинних документів: товарний або фіскальний чек, розрахункова квитанція або прибутковий касовий ордер. Ще одним варіантом може стати оформлення договору купівлі-продажу. У цих документах має бути зазначено, який товар або послуга купувалися, дата проведення розрахунків, прізвище, ім’я та по батькові того, хто виробляв оплату для його подальшої ідентифікації та підтвердження надання знижки саме йому.

Ці документи потрібно подати до сервісного центру податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси, де необхідно буде заповнити декларацію, і чекати не більше 60 днів на повернення грошей.

Податкова знижка на навчання

Майже всі студенти та їх батьки, які оплачують навчання дітей, мають право на податкову знижку.

Згідно з п. 14.1.170 ст. 14, податкова знижка на навчання для фізичної особи, яка не є суб’єктом господарювання – це сума, яка підтверджена відповідними документами про витрати платника податку, які він поніс у минулому звітному році на оплату навчання в середньо-спеціальних та вищих навчальних закладах.

Дану суму може отримати сам студент або його родич першої лінії споріднення, який отримує офіційну заробітну плату і є платником податків.

Перелік документів для оформлення податкової знижки на навчання:

  • Копія паспорта (1, 2 і сторінка прописки);
  • Копія ІПН;
  • Копія свідоцтва про вступ у шлюб / копія свідоцтва про народження дитини в тому випадку, якщо податкова декларація подається чоловіком або родичами;
  • Довідка від навчального закладу з відомостями, з яких слідують дані про період навчання студента;
  • Копія всіх квитанцій, які свідчать про сплату вами внесків / платежів. Бажано мати при собі оригінали цих квитанцій, які можуть у вас зажадати для порівняння з копіями;
  • Довідка про доходи (оригінал) за звітний рік за спеціальною формою для оформлення податкової знижки. Якщо ви працювали у звітному році в декількох компаніях (одночасно або в різні періоди), то довідки про доходи необхідно взяти в кожній з них;
  • Номер поточного рахунку в банку (номер картки). Взяти ці дані можна в банку, який зобов’язаний надати вам відповідну довідку;
  • Декларація про доходи та майновий стан разом із розрахунком суми податкової знижки (додаток №6 до декларації).

Податкова знижка за іпотечним кредитом

Був час, коли багато громадян купувало житло за рахунок іпотечного кредиту. Зараз значно менше людей беруть іпотеку через складну фінансову ситуацію, але тих, хто продовжує оплачувати раніше взяті кредити, залишається досить таки багато. Якщо ви також є «щасливим» власником житла в кредит, то за рахунок податкової знижки ви можете частково полегшити свій кредитний тягар. За своєю суттю, ви можете повернути від держави частину сплачених процентів за іпотечним кредитом.

Розраховувати на отримання податкової знижки можуть резиденти України, офіційно працевлаштовані, що отримують офіційну заробітну плату, у яких основне місце проживання (місце реєстрації) є куплене по іпотеці житло.

Перелік документів для оформлення податкової знижки по іпотеці точно такий же, як і у варіанті оформлення знижки на навчання (крім довідок з навчального закладу та квитанцій про його оплату). Але ви ще повинні надати наступні документи:

  • Копії іпотечного та кредитного договору;
  • Документи, в яких вказана вся сума сплачених відсотків за користування іпотекою (рахунки, квитанції про перерахування грошових коштів, доручення банку, в якому присутня відмітка про перерахування грошей).

Сума, яку можна повернути, залежить не тільки від витрачених коштів, а й зарплати, з якої сплачуються податки. Її розмір потрібно вказати в декларації в центрі обслуговування фіскальної служби за місцем проживання. Проте, якщо ви є фізичними особами-підприємцями, податкова знижка не надається.

У які терміни надаються документи?

Якщо вашою метою є отримання податкової знижки, то декларація може подаватися протягом року, наступного за звітним. Наприклад, для отримання податкової знижки за 2017 ви можете подати декларацію до 31 грудня 2018 року.

І візьміть до уваги: якщо ви не подали документи вчасно, то на наступний період така можливість не переноситься (відповідно до п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ). Наприклад, якщо ви не оформили податкову знижку за 2016 рік, то зараз її оформити вже не можна. Це було можливо тільки в 2017 році.