назад

Як карткові шахраї полюють на ваші гроші

120-122 березня 2018 року студенти Вашковецького медичного коледжу дізналися про те, які види шахрайства з використанням платіжних карток існують та як можна захистити себе від цього.

Для студентів як рушійної сили прогресивних змін важливо отримувати кваліфіковані відповіді та роз’яснення на актуальні для них запитання. Саме тому одним із напрямків роботи Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги є правопросвітницька робота серед молоді, яка навчається в вищих навчальних закладах району. Так, 22 березня 2018 року директор центру Людмила Мацюк, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Богдан Чопей та головний спеціаліст відділу підтримки та розвитку інфраструктури Олександр Пилип’юк провели навчальний захід для студентів-медиків Вашковецького медичного коледжу Буковинського державного медичного університету. Присутні отримали змогу дізнатися, що таке первинна і вторинна правова допомога, хто має право її отримати та куди саме можна звернутися за такою допомогою. Оскільки студенти є активними користувачами банківських карток, фахівці центру правової допомоги розповіли їм, які види шахрайства з використанням таких карток існують та способи вберегти себе від аферистів.

120-2

«Часто зловмисники під виглядом банківської установи розповсюджують СМС-повідомлення з інформацією про блокування банком платіжної картки. Для вирішення питання щодо псевдо – розблокування картки вони пропонують зателефонувати за вказаним у СМС номером телефону. Коли власник платіжної картки телефонує за цим номером телефону, шахраї, видаючи себе за працівників банківської установи, дізнаються інформацію про номер банківської картки, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані. Маючи всю цю інформацію, злодії отримують доступ до банківських рахунків ошуканого громадянина, звідки знімають усі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки», – розповів головний спеціаліст відділу підтримки та розвитку інфраструктури Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги Богдан Чопей, використовуючи плакати, продемонстрував молоді, яка інформація у вигляді реквізитів міститься на картці та де саме вона відображена. Студенти дізналися, що, окрім самого номера, на картці міститься інформація про термін її дії та CVV2/CVC2 коди.

120-3

«Щоб уберегти себе від шахрайства не надавайте свої персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV2/CVC2 коди або іншу інформацію відносно себе стороннім особам», – зазначила директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк.

Окрім порад щодо користування платіжними картками, фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роздали присутнім інформаційні буклети на різну правову тематику та залишили візитівки з телефонами гарячої лінії та адресою центру правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)