назад

Організація ефективної комунікації є необхідною умовою досягнення результату у процесі надання професійної правової допомоги і задля реалізації такого завдання юрист потребує розвитку професійної компетенції у сфері міжособистісного спілкування. Комунікація з клієнтом займає пріоритетне місце в реалізації завдань, які стоять перед системою безоплатної правової допомоги і яким би талановитим не був юрист, без комунікативних навичок та ефективного спілкування з клієнтом важко досягти очікуваного результату.

«Комунікативні навички під час роботи з клієнтами» стали темою онлайн-практикуму для працівників місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Тернопільської області. Модерувала онлайн – зустріч заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Світлана Бандура.

Спікер заходу, начальниця відділу безоплатної правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання БВПД Ірина Крива поділилася досвідом та надала практичні рекомендації щодо того, як побудувати розмову з клієнтом відповідно до етапів комунікації, розповіла як впливає комунікація на результативність роботи та яким чином доносити інформацію до відома клієнта, щоб вона була для нього доступною та зрозумілою, адже це, як правило, звичайна людина, яка не розуміється на юридичних питаннях та не має відповідного фаху. Крім того, учасники зустрічі проаналізували аудіо-матеріали та дізналися про типові помилки, які можуть бути допущені при спілкуванні з клієнтом.

За словами Ірини Кривої, клієнти звертаються до фахівців системи БПД за правовою допомогою, за порадою як діяти в певній ситуації та як вирішити ту чи іншу проблему правого характеру. Бувають випадки, коли з цієї проблемою люди приходять до юристів системи БПД як в останню інстанцію для вирішення питання.

Наше завдання зробити так, щоб на етапі знайомства з системою БПД ми могли налагодити контакт з клієнтом і вже з перших слів для людини буде зрозуміло намір, який ми маємо перед початком комунікації. Це свого роду також показник зацікавленості у наданні допомоги клієнту. Саме тому комунікація з клієнтом залежить від нашої установки, нашого налаштування до спілкування. Прості, здавалося б, навички комунікації полегшать роботу не тільки нам, як працівникам, а й клієнту отримати якісну правову консультацію – підкреслила Ірина Крива.

Також Світлана Бандура відмітила, що працівниці Кременецького та Чортківського місцевих центрів з надання БВПД Віта Святинюк, Ірина Крива та Галина Джумак отримали подяку за допомогу у вирішенні правових питань клієнтів гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Таким чином, організація ефективної комунікації є необхідною умовою досягнення результату у процесі надання професійної правової допомоги, а всі перераховані поради допоможуть вдосконалити якість комунікації та зробити її цінною для клієнта системи безоплатної правової допомоги.