назад

66511111444123131Згідно Конституції України кожен громадянин України, який на день проведення виборів досяг вісімнадцяти років та не визнаний судом недієздатним має право голосувати. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України. Громадяни можуть здійснити своє волевиявлення з’явившись на виборчих дільницях згідно списку виборців у день проведення виборів.  А як виконати свій громадянський обов’язок людям похилого віку та особам з інвалідністю, які не покидають свою домівку або перебувають на стаціонарному догляді в лікувальному закладі?

Законом України «Про вибори Президента України» передбачено голосування громадян за місцем їх перебування, якщо вони за віком, станом здоров’я або  інвалідністю не в змозі особисто з’явитися на виборчу дільницю.

Для зазначеної категорії громадян дільнична виборча комісія в останній день перед днем виборів на своєму засіданні виготовляє витяг із списку виборців за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Такий витяг невідкладно після його складення надається для загального  ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Існує два способи включення виборців до витягу із списку: без рішення комісії та за її рішенням.

У першому випадку це стосується виборців, які постійно не здатні самостійно пересуватися, щодо яких у списку виборців зазначена відповідна відмітка.

Але виборець до 12 години останньої суботи перед днем виборів письмово або особисто має право повідомити відповідну дільничну виборчу комісію про бажання проголосувати у приміщенні для голосування.

У другому випадку, тобто  за рішенням дільничної виборчої комісії, до витягу із списку включаються виборці, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися та подали письмову заяву з відповідною медичною довідкою про стан здоров’я не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів.

Заява з проханням забезпечити голосування за місцем перебування має бути написана виборцем власноручно та подана  до виборчої дільниці поштою або через інших осіб.

На спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, голосування за місцем перебування виборця проводиться на підставі власноручно написаної заяви виборця з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування у зв’язку з необхідністю дотримання постільного режиму.

Витяг із списку виборців, за яким організовувалося голосування виборців за місцем перебування, додається до списку виборців і є його невід’ємною складовою частиною.

До списку виборців додаються письмові заяви виборців, довідки медичних установ, копії відповідних рішень дільничної виборчої комісії.

Під час голосування виборця «на дому» або в лікувальному закладі можуть бути присутні не лише члени комісії виборчої дільниці, але й кандидати на пост Президента України або їх довірені особи та спостерігачі. Виборець або члени його сім’ї не мають права відмовити зазначеним особам у доступі до приміщення, де буде проводитися голосування за місцем перебування особи. В іншому випадку – голосування не відбудеться.

З даного питання надали роз’яснення фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Богданна Цаплап та Монастириського бюро правової допомоги Ірина Ріба під час роботи мобільних пунктів консультування в геріатричному відділенні с. Пробіжна та  Устя-Зеленському геріатричному пансіонаті Тернопільської області.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).