назад
22.05.17

Як налагодити ефективну взаємодію між слідством і системою БПД – навчання у ГУНП в Хмельницькій області

навчання2     У суботу, 20 травня, директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна виступила перед слідчими області, щоб пояснити особливості взаємодії слідства з регіональним центром та захисниками під час здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень.

     До навчання залучили працівників Хмельницького ВП ГУНП в Хмельницькій області та Хмельницького РВнП ХВП ГУНП в Хмельницькій області, які беруть участь у експерименті “Поліцейські-детективи”, а також працівників слідчих підрозділів регіону, які призначені на посади слідчих та приступили до виконання службових обов’язків після проходження первинної професійної підготовки і закінчення вищих навчальних закладів у 2017 році.

навчання3навчання1

     Наталія Стьопіна акцентувала увагу правоохоронців на проблемних питаннях, що виникають під час співпраці слідства із адвокатами, яких залучають до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Йшлося також про важливість дотримання порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб. Крім того, очільниця регіонального центру наголосила на необхідності виконання Меморандуму про співпрацю між Міністерством юстиції та Національною поліцією, який було підписано 12 лютого 2016 року.

     Не оминули увагою і вимоги до складання постанов про залучення захисника для здійснення захисту особи у кримінальному провадженні; порядок призначення захисника свідкам і потерпілим у кримінальних провадженнях; підстави відмови адвоката від здійснення захисту і підстави відмови підозрюваного від захисника, коли участь захисника у справі є обов’язковою.

     Завершуючи виступ, директор регіонального центру нагадала слідчим, що в області працюють чотири місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги — у Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові, Хмельницькому та Шепетівці, а в інших райцентрах функціонують їхні відділи —бюро правової допомоги. І в центрах, і в бюро кожен може отримати фахову юридичну консультацію, а вразливим категоріям громадян при потребі буде призначено адвоката для представництва і захисту їхніх інтересів у суді.

*   *   *

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, 2 поверх, офіс 222, м. Хмельницький. Тел. (0382) 720-149, 720-169, факс (0382) 720-149Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.