назад

Як нараховується страховий стаж за працю у місцях позбавлення волі?

penit slГр. А. звернувся до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання консультації з питання призначення йому пенсії, так як в 2017 році органами пенсійного фонду йому було відмовлено у призначенні пенсії.

Як виявилось раніше, гр. А в період з 1988 по 1990 роки відбував покарання в місцях позбавлення волі, де він був залучений до суспільно-корисної праці за що отримував заробітну плату. Однак органи пенсійного фонду не взяли до уваги дані періоди часу, мотивувавши це тим, що гр. А. не сплачував страхові внески за дані періоди і в нього відсутній необхідний страховий стаж.

Стаття 118 Кримінального виконавчого кодексу України (далі КВК) надає право засудженим на суспільно-корисну працю у місцях позбавлення волі. Відповідно до ч.1 ст. 60-1 КВК засуджені до обмеження волі, залучені до суспільно корисної оплачуваної праці за строковим трудовим договором, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

Проте, поняття «страховий стаж» введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в липні 2003 року, який набув чинності 01.01.2004, до цього часу в законодавстві України було поняття тільки трудового стажу, тобто записи в трудовій книжці.

За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пункт 12 Постанови N 637 від 12.08.1993 р. «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» зазначає, що робота в’язнів підтверджується довідкою органів внутрішніх справ і довідкою про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Враховуючи те, що гр.А. відбував покарання у 1988-1990 роках, його праця повинна була бути зафіксована у відповідних довідках з місця позбавлення волі, в яких повинно бути зазначено, що гр.А. отримував заробітну плату.

Для того, щоб отримати відсутній страховий стаж для призначення пенсії, гр.А. необхідно звернутися в Державну пенітенціарну службу з заявою про видачу довідки, що підтверджує період роботи та сплату страхових внесків до Пенсійного фонду.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел: (048) 726-14-45, 726-14-44.