назад
14.07.17

Як не стати здобиччю шахраїв – консультація Томашпільського місцевого центру

Internet shahrai1Шахрайство із використанням пластикових платіжних карток набуває все більших масштабів в Україні. Як не стати жертвою карткових шахраїв і вберегти чесно зароблені кошти – консультують фахівці Томашпільського місцевого центру з надання БВПД.

Нині у світі налічується понад мільярд банківських карток. Як фінансовий інструмент картки постійно вдосконалюються, зростає сфера їх застосування, розширюється поле надання послуг з їх використання. Проте банківські пластикові картки, як усякий високоприбутковий бізнес (особливо у сфері грошового звернення), давно стали мішенню для протиправних зазіхань.

Існують випадки, коли людині дзвонять невідомі та, називаючись продавцем, співробітником банку, Пенсійного фонду, СБУ, кіберполіції питаються про номер картки, місяць і рік її дії, перевірочні цифри зі зворотного боку картки. Наголошуємо – ні в якому разі нікому не давайте реквізити картки. Якщо по телефону у Вас просять повідомити термін дії картки і перевірочні цифри – це повинно насторожити. Адже для того, щоб переказати кошти на картку, покупцеві достатньо знати ЛИШЕ її номер. Номером картки можуть поцікавитися також співробітники банку, проте вони ніколи не запитають цифри для перевірки на звороті картки.

Ніколи не розголошуйте свій пін-код стороннім особам, у тому числі родичам. Пам’ятайте, банківські працівники теж не мають права запитувати у Вас пін-код.

Якщо до Вас телефонують нібито з банку і просять назвати особисті дані та пін-код картки – ні в якому разі не надавайте таку інформацію. Якщо є сумніви щодо того, чи дійсно це дзвонить справжній співробітник, то слід запитати, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не у телефонному режимі.

Банки ніколи не проводять ідентифікацію власника картки при вихідному дзвінку. Крім того, пам’ятайте, що співробітники банку не дзвонять з особистих мобільних номерів – тільки з номерів з кодом.

Загальні правила безпеки:

shahrai diagr

Якщо Ви через якісь емоційні причини надали інформацію про дані вашої картки, а потім зрозуміли, що Вас ошукали – негайно дзвоніть у банк і блокуйте картку.

Нагадаємо, що Томашпільський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: смт Томашпіль, площа Тараса Шевченка, 6, тел.: (04348) 2-11-72.

Адреси центрів надання безоплатної правової допомоги, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106