назад

Як обчислити сукупний дохід для призначення субсидії?

22.09.2016 - subsidiaЯк обчислити сукупний дохід для призначення субсидії та що до нього не враховується роз’яснила директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулик.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, а також розмірів державної соціальної допомоги. Це не стосується: частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово; частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої також здійснюється одноразово; одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»; державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Під час призначення субсидії особам, які беруть (брали) безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, та/або членам їх сімей до сукупного доходу не враховуються:

  • отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної Гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, іншим працівникам утворених відповідно до закону військових формувань;
  • отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб, а субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – виходячи з річного доходу осіб за попередній календарний рік.

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю) і мають право на отримання субсидії, під час визначення сукупного доходу осіб, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні, враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Для студентів, які мають батьків, але які зареєстровані в житловому приміщенні самі та навчаються за денною формою навчання і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку як безробітні і не одержують допомогу по безробіттю також можливе призначення субсидії.

Це можливо, якщо їх середньомісячний дохід менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Однак у розрахунок субсидії включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, – чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

При цьому не враховується дохід, отриманий самозяйнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надано ДФС на запит. Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія.
У разі виникнення питань Ви можете звернутися до Житомирського місцевого центру з надання БВПД за адресою: вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-15-89.

Житомирський місцевий центр з надання БВПД

Адреса: 10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 47

Телефон: (0412) 43-15-89

Електронна адреса: zhytomyr1.zhytomyr@legalaid.gov.ua

Normal 0 21 false false false UK X-NONE X-NONE