назад

wedding-3369645 1280В житті кожної людини велику роль відіграє сім’я. Сімейним кодексом України встановлено, що на день реєстрації шлюбу чоловіки і жінки мають досягти повноліття, проте, трапляються випадки, коли необхідно зменшити шлюбний вік. Що ж робити коли створити свою власну сім’ю ви вирішили не досягнувши 18 років?

Особа, яка досягла 16 років може звернутись із заявою за місцем свого проживання про надання права на шлюб до суду, проте така заява не може подаватися представником такої особи (навіть законним представником, тобто батьками чи особами, які їх замінюють).

У заяві про надання права на шлюб зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та засоби зв’язку заявника; прохання надати право на шлюб; відомості особу, з якою планується шлюб; посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України; докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці. Батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу,  вказуються  у заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи. До заяви необхідно додати копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо).

Якщо укладення такого шлюбу відповідає інтересам неповнолітньої особи, яка бажає його укласти суд має задовольнити таку заяву, але щоб дійти висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суду необхідно отримати  відповідні докази. Здебільшого такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження дитини, вагітність. Рішенням суду такій особі надається право на укладення шлюбу з конкретною особою, а не загалом, що чітко зазначається у рішенні. Якщо ж особа, якій надано  право на шлюб з певною особою, забажає зареєструвати шлюб з іншою, то тоді необхідно  знову звертатися з заявою до суду. Якщо обидві особи є неповнолітніми, то в такому випадку кожному із них окремо необхідно подати до суду  заяву про надання права на шлюб.

Для зниження шлюбного віку згода батьків неповнолітніх осіб не вимагається. Їх згода чи заперечення проти реєстрації шлюбу неповнолітньої дочки чи сина вирішального значення не мають, хоча їх думка в суді заслуховується.

Отже, для створення сім’ї вік не є перешкодою, але щоб створити справді щасливу та міцну сім’ю необхідно до цього ставитися відповідально та виважено.

Дану інформацію надано керівником Зборівського бюро правової допомоги Марією Колісник під час консультування у приміщенні Залозецької селищної ради ОТГ.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скап – зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець та м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.