назад

12813953 454247251432903 3811771283236259024 nФахівці місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги організовують роботу виїзного консультаційного пункту з метою надання правових консультацій громадянам, які потребують безоплатної правової допомоги.

Так, 02 березня в центрі соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Чортківської міської ради інтегратор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Овсинська спільно з головним спеціалістом центру Тетяною Коберніцькою та спеціалістом Марією Задорожною провели  прийом громадян. За отриманням правової допомоги звернулися жителі міста Чорткова з наступними питаннями: спадкування за заповітом, оформлення допомоги малозабезпеченій сім’ї та порядок успадкування пенсії.

Клієнту стосовно спадкування за заповітом роз’яснено, що заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення. Заповіт має бути складений тільки дієздатною особою у формі, що визначена законом, зміст заповіту повинен відповідати вимогам чинного законодавства. Заповіт має особисто підписати  заповідач. Спадкоємцям, які прийняли належне їм за заповітом, державна нотаріальна контора за місцем відкриття спадщини видає свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шестимісячного терміну від дня відкриття спадщини.

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Для отримання такої допомоги слід звернутися в органи праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються: документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї, довідка про склад сім’ї, декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї), довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

Щодо питання успадкування пенсії, надано наступні роз’яснення: відповідно до статті 1227 Цивільного Кодексу України закріплено положення, яке регулює право спадкоємців на одержання суми пенсії, яка належала спадкодавцеві. Суми пенсії, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або певним ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

До уваги громадян! Отримати безоплатну правову допомогу у Тернопільській області можна у трьох місцевих цетрах: Тернопільському, Чортківському, Кременецькому. Адреси та контакті номери за посиланням.

Уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).