назад

Як оформити спадщину, коли немає правовстановлювальних документів на майно

спадок     За відсутності правовстановлювальних документів на нерухоме майно визнання права власності судом – єдиний спосіб оформити свої спадкові права, а відтак – здійснити державну реєстрацію у встановленому законом порядку. Саме таким чином адвокат Микола Синявський, призначений у Хмельницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, допоміг своєму клієнтові отримати право на спадщину.

     Відповідно до доручення №149 від 14 березня 2017 року, виданого Хмельницьким місцевим центром з надання БВПД адвокату Миколі Синявському, Віньковецький районний суд Хмельницької області розглянув справу про визнання права власності на об’єкт нерухомого майна в порядку спадкування за заповітом.

     У позовній заяві про визнання права власності на об’єкт нерухомого майна в порядку спадкування, з якою клієнт звернувся до суду 24 травня 2017 року, зазначалося, що після смерті спадкодавиці, відповідно до ст. 1261 ЦК України, він, як спадкоємець першої черги, являється прямим спадкоємцем усього майна за законом.Однак у Віньковецькій державній нотаріальнійконторічоловіку відмовили у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на домоволодіння у зв’язку з тим, що у нього були відсутні правовстановлювальні документи. Як з’ясувалося, спадкодавиця за життя їх не виготовила.

     Оскільки у цій ситуації визнання права власності судом – єдиний спосіб оформити свої спадкові права, а відтак – здійснити державну реєстрацію у встановленому законом порядку, клієнт звернувся до суду.

     При вирішенні справи суд взяв до уваги, що згідно з вимогами Закону «Про сільську Раду депутатів трудящих УРСР» від 02.06.1968 року, кожна сільська рада вела погосподарські книги, в яких відповідним записом посвідчувалося право землекористування усіх громадян на території сільської ради, в особовому рахунку вказувались прізвище, ім’я та по батькові глави сім’ї, на ім’я якого відкрито особовий рахунок, він і був власником будинку.

     Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначається рік введення в експлуатацію будинку.

     На виконання постанови Ради міністрів УРСР від 11 березня 1985 року №105 у 1985-1988 роках сільськими, селищними, районними радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали. Тобто записи у погосподарських книгах визнавались за акти органів влади (публічні акти), що підтверджують право приватної власності.

     Із виписки з погосподарських книг Женишковецької сільської ради №66 від 27 січня 2017 року зрозуміло, що головою двору, який підлягає спадкуванню  в с. Женишківці, була спадкодавиця.

     Врахувавши надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що спадкодавиця за життя набула права власності на вказане нерухоме майно, однак не оформила це майно на своє ім’я, у зв’язку з чим виник спір, вирішення якого було можливе лише в судовому порядку. Таким чином, керуючись ст. 130, ст. 135 СК України, ст. 8, ст. 60, ст. ст. 212-215, ст. 256 ЦПК України, суд вирішив заяву задовольнити і визнати за позивачем право власності на спадкове майно.

Роз’яснення законодавства. Існує два варіанти отримати спадщину:

– отримання свідоцтва про право на спадщину в нотаріальній конторі або у посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування, якщо нотаріуса немає у відповідному населеному пункті;

– визнання права власності в порядку спадкування в судовому порядку.

     Перший варіант можливий у випадках, коли у спадкоємців є на руках оригінали правовстановлювальних документів на спадкове майно (наприклад, договір купівлі-продажу), прослідковується родинний зв’язок тощо. Другий застосовується у випадках, якщо правовстановлювальних документів на спадкове майно немає, вони неналежно оформлені, з виправленнями, є спір між спадкоємцями відносно спадкового майна тощо.

     Важливою передумовою для звернення до суду з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування є відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, яка оформлюється постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.