назад
18.03.16

Як отримати безоплатну вторинну правову допомогу дітям-сиротам та учасникам АТО обговорили на обласному радіо

P315043516 березня 2016 року з метою інформування населення директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Олена Михайленко дали інтерв’ю кореспонденту обласного радіо Віктору Попку.
Під час інтерв’ю на обласному радіо було розкрито теми: «Чи мають право діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування на безоплатного адвоката?» та “Що робити учаснику АТО, якщо його право на отримання пільг порушується?”.

Представнику ЗМІ було роз’яснено, що відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, до числа яких відносяться й учасники бойових дій — антитерористичної операції, є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто мають право на безкоштовні послуги адвоката.
Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті ради за місцем народження такої дитини за поданням служби у справах дітей.
Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законному представнику дитини або учаснику бойових дій необхідно подати до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД звернення з відповідними документами, перелік яких було озвучено в ефірі. Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення. Після прийняття позитивного рішення Чернігівський місцевий центр з надання БВПД призначає адвоката, який надаватиме безоплатну вторинну правову допомогу (шляхом видання доручення), допомагає скласти та посвідчує довіреність на представництво інтересів, організовує зустріч адвоката з клієнтом.
Також кореспонденту обласного радіо було наведено приклад захисту інтересів учасника АТО в суді та надано відповіді на запитання.P3150432