назад

Як отримати державну соціальну допомогу людині з інвалідністю?


133-224 квітня 2018 року головний спеціаліст Глибоцького бюро правової допомоги Євдокія Марунцелу здійснила виїзд до Тарашанської сільської ради, де провела робочу зустріч із секретарем сільської ради Оленою Андронік.

Мета візиту до Тарашанської сільської ради – організація роботи виїзних консультаційних пунктів у сільських громадах і створення дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.

До спеціаліста Глибоцького бюро правової допомоги звернувся житель с. Тарашани з питанням щодо отримання державної соціальної допомоги особі з інвалідністю з дитинства.

«Причина, група інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством України з одночасним роз’ясненням особам з інвалідністю з дитинства їх права на державну соціальну допомогу, — розповіла спеціаліст. – Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» призначаються: державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; допомога на догляд; допомога на поховання».

У разі зміни групи інвалідності особам з інвалідністю з дитинства виплачується державна соціальна допомога у відповідному розмірі. Розміри державної соціальної допомоги та надбавки на догляд за особою з інвалідністю з дитинства та за дітьми з інвалідністю встановлюються у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у залежності від категорії інвалідності. Державна соціальна допомога призначається з дня звернення за її призначенням. Особам з інвалідністю з дитинства така допомога призначається на весь строк встановлення інвалідності; дітям з інвалідністю — на термін, зазначений у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною з інвалідністю 18-річного віку. Про це розповіла головний спеціаліст Глибоцького бюро правової допомоги Євдокія Марунцелу.

Цього ж дня створено дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги на базі Тарашанської сільської ради.

У рамках реалізації всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» фахівець системи безоплатної правової допомоги проінформувала присутніх про функціонування проекту, завдання якого – підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, зростання правової свідомості громадян і спроможності громад захищати свої інтереси.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До працівників Глибоцького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: Чернівецька область, Глибоцький район, смт Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а. Телефон: (0 3734) 2-41-40.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).