назад

Як отримати державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям з дітьми

121-1Під час роботи мобільного пункту доступу до безоплатної правової допомоги працівники та відвідувачі Лукавецької сільської ради дізнались про умови одержання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми.

28 березня 2018 року головним спеціалістом відділу представництва Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Галиною Лашкібою в приміщенні Лукавецької сільської ради був проведений виїзний прийом громадян. Працівникам сільської ради та відвідувачам було роз’яснено основні завдання та цілі системи безоплатної правової допомоги України; поінформовано про категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Жителів села цікавили питання врегулювання спорів з юридичною особою щодо переоформлення договорів оренди земельних паїв, порядок стягнення аліментів, умови отримання державної соціальної допомоги.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги Галина Лашкіба відповіла на запитання, зокрема вона роз’яснила умови застосування положень законодавства України про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям з дітьми: «Таку допомогу мають право отримувати: працюючі громадяни, у яких середньомісячний сукупний дохід сім’ї нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї; особи з інвалідністю, набутою внаслідок загального захворювання; громадяни, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю першої чи другої групи, набутої внаслідок психічних розладів, або за особами віком понад 80 років; батьки, які здійснюють догляд за дитиною віком до 6 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років».

Якщо в сім’ї є більше трьох дітей і один з батьків не працює або один з членів сім’ї є особою з інвалідністю, то в такому випадку надавати чи не надавати таку допомогу вирішуватиме спеціальна комісія.

Перелік документів заявника, необхідних для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми:

1. Довідка про склад сім’ї.
2. Довідка про наявність земельної ділянки (у власності сім’ї).
3. Довідка, яка встановлює зайнятість заявника та членів сім’ї.
4. Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї заявника.
5. Копії свідоцтв про народження дітей.
6. Копію паспорта заявника.
7. Копію картки платника податків заявника.
8. Копію трудової книжки заявника (для непрацюючих).
9. Довідку про заробітну плату (для працюючих членів сім’ї) за 6 останніх місяців.
10. Власноруч заповнені заява та декларація заявника (в декларації необхідно зазначити все власне майно сім’ї, а також операції з купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна, здійснених за останніх 12 місяців).

Контактна інформація! Звернутися за допомогою до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися за допомогою до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)