назад

«Як отримати паспорт громадянина України вперше» – урок правових знань для школярів

правовий урок 325 жовтня 2018 року фахівцями Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено урок правових знань для учнів 8 класу Маньківського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» на тему «Як отримати паспорт громадянина України вперше».

Гімназистів ознайомлено з загальними положеннями отримання паспорта громадянина України. Зокрема:
1. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України відповідно до статті 5 Закону України «Про громадянство України». Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.
2. Паспорт громадянина України (далі – паспорт) видається кожному громадянинові України підрозділами ДМС України після досягнення 14-річного віку.
3. Верховна Рада ухвалила обов’язковий перехід на біометричні паспорти з 14-ти років. Зумовлено це тим, що у 14 років людину вважають частково дієздатною. До того ж це і вимоги Євросоюзу щодо лібералізації візового режиму. Отже, підставою для отримання паспорта у формі картки вперше є досягнення 14-річного віку.
4. Оформлення та видача першої ID-картки здійснюється лише за зареєстрованим місцем проживання особи.
5. Відповідно до пункту 20 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою КМУ 25.03.2015 №302 після оформлення ID-картки, у подальшому всі послуги із оформлення паспорта особа зможе отримувати у будь-якому місці України за місцем звернення.

правовий урок
До відома школярів доведено, що для громадян, які досягли 14-річного віку та отримують паспорт громадянина України вперше, адміністративна послуга з виготовлення та видачі паспорта є безоплатною. Увагу звернуто на те, що проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт, без паспорта громадянина України, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 грн до 51 грн (стаття 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
По завершенню заходу серед учнів розповсюджено буклети «Твої права – твій захист, правові орієнтири для кожної дитини» та буклети «Як протидіяти домашньому насильству?».